Már 100 évesek, olyan magasak, mint egy 10 emeletes ház és a törzsüket három ember is alig tudja körülölelni. Az országban egyedülálló az a két mamutfenyő, amelyek Budakeszi büszkeségei és amelyeket nagyon szeretnek a helyiek. Most speciális oltást kaptak a fák, hogy ne betegedjenek meg.

Végzetes villámcsapás

Eredetileg három Hegyi mamutfenyőt ültettek a mai Budakeszi területén egykor a Zichy-uradalom kertjében. Az egyik villámcsapás miatt kidőlt, az uradalmat aztán elsöpörte a történelem. Maradt tehát két csodaszép fenyő a ma már bárki által látogatható parkban. Budakeszi Páty felöli végéhez, a buszvégállomáshoz közel, a település szélén magasodik a két óriás. Kis hídon kell átmenni a parkolóból, hogy megérkezzünk a rétre. Már messziről látszik, hogy itt bizony nem mindennapi fákról van szó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

10 emelet magasak

A két mamutfenyőt állítólag 1908-ban ültették, akkor ár 10 évesek voltak. Most 35 méter magasak, vagyis akkorák, mint egy 10 emeletes ház. Attól is különlegesek, hogy ezen a két fán kívül nincs több vadonélő mamutfenyő Magyarországon, vigyázni kell rájuk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így néznek ki a budakeszi mamutfenyők

Budakeszi mammutfenyők
Budakeszi mamutfenyők – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Oltást kaptak a fák

A minap arról tudósított a közösségi oldalán Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, hogy Oltást és védettséget igazoló számot kaptak a mamutfenyők. Mint fogalmazott: „Tavaly a Fő téri parkban a gesztenyefáinkat, most a mamutfenyők mellett további 30 értékes fát kezelünk speciális gombaölő szerrel Budakeszin. Védjük, óvjuk a fáinkat!” – írja a polgármester.

Tujának néz ki közelről

Ha közelről nézzük meg a két mamutfenyő ágait, meglepően nem fenyőfatüskékkel, hanem inkább egy tujabokor ágaival találkozunk. Szerencsére Budakeszin gondoltak a gyerekekre, mert tanösvényt alakítottak ki a mamutfenyőknél madárfészkekkel és okos infótáblákkal.

Így néz ki közelről a mamutfenyő

Budakeszi mammutfenyők
Budakeszi mamutfenyők – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Olimpiai bajnok a mamutfenyőknél

A mamutfenyőknél tavaly nyáron egy olimpiai bajnok is járt. Több mint 83 ezer kilométert tettek meg a Zsámbéki-medence iskolásai 3 hónap alatt, azok, akik csatlakoztak a “Lépéssel nyerhetsz” kihíváshoz. A nyertesek nemcsak egy egészségesebb élet felé vették az irányt, hanem díjaikat személyesen Czene Attila olimpiai bajnoktól vehették át Budakeszin, a Mamutfenyők árnyékában – írtuk egy éve itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.

Czene Attila és Győri Ottilia

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere - Czene Attila, olimpiai bajnok
Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere – Czene Attila, olimpiai bajnok

Házias polgármester

„Mi budakesziek, és a Zsámbéki-medencében élők mind szerencsések vagyunk, hiszen csodálatos környezet vesz körül bennünket. Most is itt állunk az erdő szélén, mellettünk egyik büszkeségünk: a Mamutfenyők” – mondta akkor Győri Ottilia, aki személyesen kínálta sütivel a jelenlévőket a mamutfenyők tövében.

Hatékony védekezés

Egyre gyakrabban érkeznek korábban ismeretlen kártevők az országba. Gondoskodás nélkül, magukra hagyva a legnagyobb fák is védtelenek ezekkel szemben. Létezik hatékony ellenszer a legtöbb kártevőre, amit általában permetezéssel juttatnak ki. Azonban a permetezés az óriási fák esetén csupán az alsó lombkoronarészt védi meg biztosan, és kizárólag autóval megközelíthető helyszínen történhet. A permetszert könnyen elsodorja a szél, ami így nem pusztán kárba vész, hanem indokolatlanul terheli is a környezetet. Ezzel szemben a fatörzsbe injektált szer gyors és költséghatékony megoldás a fák megvédésére. Ezt a módszert használták most Budakeszin is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltást kapnak a mamutfenyők Budakeszin – Forrás: Facebook/Győri Ottilia