A Lidl mind a 200 üzlete zárva tart majd december 24-én, a munkavállalóiknak szabadnapot biztosítanak. Erről állapodott meg szakszervezetekkel a kiskereskedelmi cég. A bevásárlást tehát nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Zárva lesz a Lidl

Szenteste napján, december 24-én a Lidl 200 magyarországi üzlete zárva lesz, 8500 munkavállalója szabadnapot kap. Az Egyenlő.hu keresztény-szociális szakszervezettel és a Fideszhez köthető Civil Összefogással kötött megállapodás értelmében karácsonykor tehát zárva lesz a Lidl. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rájuk fér a pihenés

A megállapodás már régóta körvonalazódik, egy szakszervezeti vezető szerint rájuk fér a december 24-i pihenőnap, mivel a kereskedelemben szinte folyamatos a nyitvatartás egész évben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egy nap nem a világ

Az ügyben a Civil összefogás vezetője, Csizmadia László is megszólalt: „Egy nap nem a világ a vásárlásban, de egy nappal többet otthon lenni a családdal karácsonykor nekünk akár a világot is jelentheti!”

Csak a Lidl vállalta be

Bubenkó Csaba az Egyenlő szakszervezet elnöke korábban az InfoRádiónak arról beszélt, hogy jelenleg körülbelül 250 ezer ember dolgozik a kiskereskedelemben és az élelmiszer-kereskedelemben, ők és családjaik a zárva tartási kezdeményezés érintettjei. Most azonban csak a Lidl vállalta be a zárvatartás. 

Nem tudnak pihenni a dolgozók

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy sok más munkakörrel ellentétben a kereskedelemben dolgozók nem pihenhetnek a hosszú hétvégéken sem, gyakorlatilag egész évben nyitva vannak a boltok, így az érintett munkavállalók megérdemelnék azt, hogy december 24-én ne kelljen munkába állniuk.

Munkaerőhiány

Az élelmiszer-kereskedelemben és több más kereskedelmi területen is munkaerőhiány van, ami jelentősen befolyásolja az egyes munkahelyeken a pihenőnapok, szabadnapok kiadását. Bubenkó Csaba emlékeztetett, hogy a korábbi törvénymódosítás alapján megemelték a túlóraszámot, ami további terhet jelent a dolgozók számára.

Nem volt népszerű a boltzár

A KDNP kezdeményezésére volt már rendes vasárnapi boltzár Magyarországon, de csupán 2015 márciusa és 2016 áprilisa között élt, de nem volt túl népszerű. Kérdés, hogy a kereskedelemre vonatkozó mostani felvetés nem váltana-e ki hasonló reakciókat. Bubenkó Csaba szerint a december 24-e pihenőnappá nyilvánítása azért más, mert „a szeretet ünnepéről van szó” és figyelembe kellene venni az emberi szempontokat.

Tudnak tervezni az emberek

Megjegyezte: a vasárnapi boltzárral szemben egy évben csak egyetlenegy nap telik el munkavégzés nélkül. Szerinte az emberek meg tudják úgy tervezni a programjukat, időbeosztásukat, hogy december 24-e előtt bevásároljanak.

Nem utasítják el a vásárlók

A szakszervezeti elnök elmondta, hogy a vásárlók szemszögéből is készítettek egy felmérést, amely alapján kijelenthető: „a társadalom nem elutasító ezzel a felvetéssel kapcsolatban”. A Lidl mindenesetre most kipróbálja, ha működik, további boltláncok követhetik a példájukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lidl – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu