Nyolc rövid távra kiadott lakást ellenőrzött a 6. kerületi önkormányzat a közelmúltban, és ötben adózás, bejelentés nélkül szállásolt el turistákat a tulajdonos . A helyzet megoldása és a megfelelő szabályozás továbbra is égető kérdés a fővárosban.

Szabályozni a rövid távú lakáskiadást

A kerület már tavaly megpróbálta szabályozni a rövid távú lakáskiadást, de a kidolgozott Airbnb-szabályozást végül a kormányhivatal visszadobta. „A Kormányhivatal elismerte ugyan, hogy az önkormányzat intézkedései egyaránt segíthetnénk az itt élőket és a szolgáltatókat is, ám álláspontjuk szerint a lakók érdekét szolgáló elvárások korlátoznák a lakáskiadókat, és ez ellentétes a kormány szándékával” – áll a közleményben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiszűrik a feketézőket

 „Mivel a nyári turizmussal megerősödő airbnb-szolgáltatás a terézvárosiak nyugodt életének, éjszakáinak rovására megy, az önkormányzat felállított egy olyan ellenőrző csapatot, amely legalább azokat kiszűri, akik ezt a tevékenységet bejelentés nélkül, feketén, nem csak a lakók, hanem az adófizetők kárára is űzik” – írja az önkormányzat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyolcból öt megbukott

Az ellenőrző csapat első alkalommal nyolc szálláskiadó portálon hirdetett lakást ellenőrzött, ezekből öt üzemelt illegálisan, azaz az előírások betartásának figyelembe vétele nélkül.

Eljárást indítottak

A tulajdonosok ellen azonnali hatósági eljárás indult, és a ,,fekete” működtetésről tájékoztatta a polgármesteri hivatal a társhatóságokat is, így a szálláskiadók több helyről is számíthatnak a bírságra.

Régi érdekellentét

Az önkormányzat azt ígéri, hogy az intenzív ellenőrzés folytatódni fog a kerületben. Terézvárosban egyébként évek óta feszültséget okoz a kerületi lakók és az Airbnb-szállásadók közötti érdekellentét.

A nyugalmasabb életért

Tavaly az önkormányzat azt mondta, azért vezetnének be, új, szigorú szabályozást, hogy „a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek”, és „eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást, mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják”.

Így gondolták korábban

2020-ban írtunk arról, hogy a döntéshozók olyan megoldást szeretnének ebben a témában, ami arra ösztökéli a tulajdonosokat, hogy a nyári, intenzívebb időszakban a turistáknak Airbnb formában, iskolaidőszakban pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat. „Ebben a főváros csak javaslatot tud tenni – jegyezte meg Karácsony Gergely főpolgármester –, de jó lenne egy koherens, egységes budapesti szabályozás.”

A jó gyakorlat

Számos európai városban született helyi szintű szabályozás, hiszen az önkormányzatoknál van a legtöbb tudás, a cél az, hogy minden társadalmi csoport, minden generáció szempontjai érvényesüljenek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció