A főváros célja, hogy arra ösztönözze a tulajdonosokat, a nyári időszakban a turistáknak Airbnb formában, a tanév során pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat – mondta a főpolgármester az InfoRádióban.

Az augusztusi vagy szeptemberi Fővárosi Közgyűlés ülésén már napirendre kerülhet a főváros Airbnb-lakáskiadásról szóló koncepciója – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában.

Olyan megoldást szeretnének, tette hozzá, ami arra ösztökéli a tulajdonosokat, hogy a nyári, intenzívebb időszakban a turistáknak Airbnb formában, iskolaidőszakban pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat. „Ebben a főváros csak javaslatot tud tenni – jegyezte meg – de jó lenne egy koherens, egységes budapesti szabályozás.”

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Az Airbnb-szállások korlátozásában egységes koncepcióra van szükség Budapesten – hangsúlyozta az InfoRádiónak Soproni Tamás 6. kerületi polgármester. Szerinte az Országgyűlés által elfogadott törvény még korrekcióra szorul.

Megjegyezte, az elfogadott rendelet csupán egyetlen eszközt ad az önkormányzatok kezébe: a napokban való korlátozást, ami szerinte azzal egyenértékű, mintha „egy kőbaltát adtak volna, miközben orvosi szikére lenne szükség”.

Úgy véli ugyanis, hogy nem lehet egy kalap alá venni azokat az airbnb-seket, akik egy lakást adnak ki, ezáltal a legkevesebb terhet jelentik a környék lakóinak, illetve azokat, akik úgymond hosteleket működtetnek, sokszor 8-10 fős bulis társaságokat befogadva.

De a törvény azt sem teszi lehetővé a kerületek számára, hogy a jó Airbnb-üzemeltetőket jutalmazzák, hogy adott esetben hosszabb távon adhassák ki a lakásukat – tette hozzá Soproni Tamás.

Az 5. kerületi önkormányzat közleményében kiemelte, hogy a nagy fokú érintettség okán a rövid távú lakáskiadás ügyét folyamatosan figyelemmel kísérik, ezért az elsők között alkották meg erre vonatozóan a helyi szabályozást, amely a társasházi közösségek érdekeinek és igényeinek érvényesítésre adott lehetőséget.

Hozzátették: a múltheti törvénymódosítás 5. kerületi alkalmazása ügyében egyelőre nem foglalnak állást, teljes körültekintéssel kívánnak a Belváros számára leginkább megfelelő álláspontot kialakítani.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlésben azt mondta, a változtatás, az albérletárak emelkedése, az adózás elkerülése és a társasházak nyugalma indokolta.

Új elemként említette, hogy egy települési önkormányzat rendeletben szabályozhatja, hogy a magán- és egyéb szálláshely egy naptári évben mennyit lehet nyitva. Ha ezt az önkormányzat nem szabályozza, akkor viszont egész évben folytatható a tevékenység – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy bírságról és tevékenységtől való eltiltásról is rendelkezhet az önkormányzat, ha úgy kívánja.

Az államtitkár megjegyezte: számos európai városban született helyi szintű szabályozás, hiszen az önkormányzatoknál van a legtöbb tudás, a cél az, hogy minden társadalmi csoport, minden generáció szempontjai érvényesüljenek.

Kiemelt kép: A Dunakorzó – Fotó: BPK