Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta 5097 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 131 887 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2883 főre emelkedett. 6690 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs közlése

Az adatok ismeretében tartotta meg napi tájékoztatóját az operatív törzs, ahol elmondták, hogy hackertámadás érte a koronavírus-portált csütörtök este

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatai itt olvashatók!

Kiss Róbert

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese nyomatékosította, hogy szigorodtak a maszkhasználat szabályai, “a közterületi előírásokat a 10 ezer főnél nagyobb településeken az önkormányzat szabja meg.”

Többekkel szemben volt szükség intézkedésre

Az elmúlt napon 70 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem tartották be kötelezettségeiket.327 személy vétett a kijárási szabályok ellen, illetve csoportosult. 170 embert pénzre büntettek, 15 személyt viszont fel kellett jelenteni.

Igazolással lehet kint lenni éjszaka

Jelezte, hogy munkavégzés mentén kint lehet lenni az utcán éjszaka is, ezt viszont igazolni kell a Kormány.hu portálról letölthető, kitöltött űrlap segítségével. A munkáltatónak viszont indokolnia is kell, miért kell a munkavállalónak este 8 és reggel 5 között az utcán tartózkodnia. Az indoklást tartalmazó igazolásnak a formátuma azonban szabad.

A maszkviselés

Azokban az üzletekben, ahol a dolgozók nem viselték a maszkot a rendőri intézkedéskor, jellemzően 30 napos bezárással éltek a hatóságok. Egy nap alatt a rendőrök 15 ezer körüli hatósági házi karanténnál végeztek ellenőrzést, mobilon ezt az ellenőrzést 3261-en vállalták.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő bejelentette

Csütörtök este hackertámadás érte a Koronavírus.gov.hu portált, amely azonban már jól működik.

Müller Cecília

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón közölte, az egészségügyi ellátás a teljesítőképessége határára érkezett. Az adatok ismertetése kapcsán hangsúlyozta, az elhunytak jellemzően idős korúak, átlagéletkoruk 76 év, és jellemzően volt krónikus alapbetegségük is. 6690 koronavírusost ápolnak kórházban, 518 ember van lélegeztetőgépen közülük – ismertette. Kérte, hogy ahol nem kötelező a maszkviselés, ott legyen meg a másfél méteres távolság, és “inkább használjunk maszkot”. “Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét” – kérte.

Csak az kerül kórházba, aki…

Rosszul érintette az a panasz, amely szerint fiatalabb, aktív dolgozók lázcsillapítókkal csúsznak át az infrakapun munkahelyre menet. “Volt, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez most veszélyezteti a teljes munkahelyi közeget. A szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!” – tette hozzá. Mint elmondta még, a kórházi tapasztalatok új tudással vértezték fel az intézmények dolgozóit, kórházba továbbra is csak az fog kerülni, akinek ellátásra feltétlenül szüksége van.

A tesztkapacitás

A tesztkapacitás bővült, a mobil-tesztelőállomások megkezdték a munkájukat, ezek alapvetően buszok, szűrőbuszok, csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégén hat helyszínen lesznek jelen. Ezen buszok kapacitását az “érvényes szabályok alapozzák meg”, tehát “senki ne álljon sorba ezeknél a buszoknál”, oda is csak azok menjenek, akiket a háziorvos odautal, ez nem egy szabadon igénybe vehető szűrési lehetőség. “Türelmet kérünk mindenkitől, a gyorsteszt is 15-20 perc alatt zárul eredménnyel.”

A szennyvíz kérdése

Nincsenek jó hírei a szennyvízvizsgálat eredményeivel kapcsolatban sem, országszerte számos városban emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenléte. Egy jó hírrel is jelentkezett azért: újabb influenzaoltás-mennyiség kiszállítása történt meg a háziorvosokhoz.

Az influenza elleni oltás

“Azt mondhatom, a felnőtt oltóanyag 65 százaléka fogyott el korábban, a gyermekoltóanyag 10 százaléka fogyott. Aki veszélyeztetett csoportba tartozik influenzaszempontból, kérem, éljen a lehetőséggel, a jövő héten lehet jelentkezni a háziorvosnál.”

Kérdésekre adott válaszok

– Vizsgálják-e az okát, hogy miért van ennyi cukorbeteg 50 év alatt a koronavírusos halottak között?

– Életmódbeli okok hozzák felszínre a 2-es cukorbetegséget. 8-10 százalék a detektált felnőttkori cukorbetegek száma. Népbetegség, amely hajlamossá tesz mindenkit bárminemű fertőzésre.

– Lehet és érdemes-e nagyobb dózisban szedni a vitaminokat?

– Konzultálni kell a háziorvossal!

– A nagyvárosok által meghozott maszkszabályok betartását ki ellenőrzi? Mik a szankciók?

– 147 olyan település van, ahol többen laknak, mint 10 ezer fő. November 11-től felvette a rendőrség ezekkel a helyhatóságokkal a kapcsolatot, ahol kihirdettek szabályt, ott a rendőrök e szabályok alapján ellenőriznek – alapvetően a rendőrség ellenőriz, de segíti a honvédség is.

FONTOS: A hétvégén nem tart tájékoztatót az operatív törzs.

Kiemelt kép: Müller Cecília