Felvehető a 3. oltás, az egészségügyi dolgozóknak pedig kötelező lesz a koronavírus elleni vakcina – többek közt erről is beszélt péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel. 

Harmadik oltás

„Megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e harmadik oltás” –  mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. „A kormány lehetővé teszi a harmadik oltás lehetőségét, de a második oltás után teljen el 4 hónap”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háziorvos dönti el

„Amennyiben az orvos úgy dönt, hogy nem kell kivárni a négy hónapot, akkor megkaphatja a beteg a harmadik oltást” – mondta a miniszterelnök.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Oltás típusa

Orbán Viktor azt mondta, hogy az orvos dönt arról, hogy milyen típusú oltás legyen a 3. oltóanyag. „Nem lesz oltási rend, augusztus 1-től lehet kérni a 3. oltást”.

Kötelező oltás

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás. Az egészségügyben csak az dolgozhat, aki be van oltva koronavírus ellen” – mondta a miniszterelnök.

Idősek meggyőzése

Azokat az idős embereket, akik még nem vették fel az oltást, azt személyesen felkeressük. Felkeresi a háziorvos, a rezidensek segítségével megpróbáljuk meggyőzni az oltás fontosságáról – mondta a miniszterelnök.

Az iskolakezdés előtti két napban oltják a gyerekeket az iskolákban

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 16-18 év közöttiek átoltottsága 45 százalék körül van. A 12-15 év közöttieket is oltják, ott 13 százalékos az átoltottság. Az iskolakezdés előtti két napon minden gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban, mivel oltási napokat renedznek.

Külföldi utazás

Orbán Viktor azt mondta, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták már.

Védettségi igazolvány

A miniszterelnök szerint a magyar védettségi igazolványnak továbbra is van jelentősége, mivel nagy koncertekre, és sporteseményekre csak így lehet menni.

Bizonytalanságot keltő vélemények

A miniszterelnök szerint minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt egy válsághelyzetben, az baj. „Minden ami a közös cselekvést gyengíti, az ártalmas. Különösen így van ez a járvány idején”.

Nem az álorvosok a veszélyesek

„A fő veszélyt nem az álorvosok jelentik, hanem amikor a politikusok járványügyi szakemberek lesznek, ahelyett hogy elvégeznék azt a munkát, amit én is csinálok” – mondta a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ellenanyag-szűrés

„Ingyenes országos ellenanyag-szűrést és harmadik oltást követelünk! Szerénység, alázat és felelősségvállalás – csakis ez a hozzáállás fogadható el egy olyan kormánytól, amelynek járványkezelése több mint 30 ezer honfitársunk halálát okozta, semmi más nem elfogadható attól a kormánytól, amely a lakosságarányos halálozási mutatók tekintetében a világ legszomorúbb statisztikájának élére kormányozta az országot.” – írta a napokban Karácsony Gergely a közösségi oldalán.

Nem elegendő védettség

A főpolgármester így folytatja: „A fővárosi ingyenes ellenanyag-szűrés első tapasztalatai megerősítették azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek alapján kijelenthető: több százezren lehetnek olyan idősek, akik bár megkapták a kínai vakcinát, az mégsem eredményezett nekik kellő védettséget.

Nyilvánosságra hozott adatok

Több mint ezer beoltott körében vizsgálták meg a koronavírus-ellenanyagszintet a Semmelweis Egyetemen: a szerdán publikált eredmények szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a teszt. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiknek korábban a magánlaborokban nulla ellenanyagszintet mutatott a mintájuk.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook