Orbán Viktor a ma reggelt is a Kossuth Rádióban kezdte, ahol a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként beszélt a legújabb kormánydöntésekről, illetve a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról.

Több mint 6000 új fertőzött

A miniszterelnök azzal indított, hogy elmondta, az elmúlt 24 órában több mint 6000 új fertőzöttet találtak, továbbá több mint 3000-en vannak kórházban. A halálos áldozatokról nem beszélt, ám kiemelte, hogy a tavaszi “oltási hadjáratban” a brit variánst sikerült megfékezni, azonban most a delta variáns az, ami végigszáguld a világon, köztük Magyarországon is, ami sokkal gyorsabban terjed, továbbá súlyosabb megbetegedéseket is okoz.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Életveszély

Mint mondta, az is előfordul, hogy az oltottak betegszenek meg, azonban elmondása szerint ez nagy bajt nem okoz, az oltatlanok viszont nagyon súlyos állapotba kerülhetnek, ők életveszélyben vannak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Csak az oltás

Orbán Viktor a műsorban azt is mondta, hogy semmiféle intézkedés nem véd, csakis az oltás, de a korlátozó, szigorító intézkedések, úgy mint a maszkviselés lassítani tudják a járvány terjedését. Ennek ellenére kiemelte: ha ilyen ütemben vagy még gyorsabban terjed a vírus, akkor arra reagálni kell, az operatív törzzsel közösen pedig újabb szigorításokat vesznek majd fontolóra.

10 millió vakcina

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jelenleg 10 millió vakcina áll rendelkezésre, az év végéig pedig még 5 millió érkezik. Elmondta, mivel az ország egyes pontjain nem egyformán terjed a vírus, ezért kellett a munkáltatókat is bevonni a védekezésbe: vagyis, hogy az átoltottság növelésének érdekében kiadták a munkaadóknak, hogy előírhatják az oltás a dolgozóik számára, kötelezően.

Az oltottak

Orbán azt is mondja, hogy a beoltottak kevesebb, mint 1 százaléka betegszik meg, az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb, és a súlyos betegség kockázata is „sokkal-sokkal” nagyobb, erről egyébként napi szinten írnak a kormányzati portálon is.

Kötelező lesz az oltás a Főváros bentlakásos szociális intézményeiben a munkavállalóknak

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Kötelező a koronavírus elleni védőoltás a főváros bentlakásos szociális intézményeiben a munkavállalóknak – ezt a Főpolgármesteri Hivatal tudatta közleményben csütörtökön, a döntésről Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is beszámolt a közösségi oldalán.

Konzultálás után született meg a döntés

A Fővárosi Önkormányzat az érdekképviseletekkel való konzultációt követően  általánosságban ugyan nem rendeli el a kötelező oltást, ám a Fővárosi Önkormányzat a Covid-járvány által leginkább veszélyeztetett bentlakásos szociális intézményeinél – az idősotthonokban és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél – a munkavállalóknak kötelező a védőoltás.

92 százalékos átoltottság

“Ezekben az intézményekben egyébként is 92 százalék feletti az átoltottság a foglalkoztatottak körében, de itt is van a legnagyobb veszélye egy esetleges járványgóc kialakulásának.” – írja posztjában Karácsony Gergely.

A felelősség hárítása

“A kormány hazudozással, korrupt beszerzésekkel, a kétes hatékonyságú kínai vakcina erőltetésével lerombolta az oltásba vetett bizalmat, és most az önkormányzatokra tolják a felelősséget, írjuk elő mi a kötelező oltást munkavállalóink számára. Legalább most vállalják a felelősséget, álljanak ki az emberek elé, és ne velünk végeztessék el a munkát. Ezt neveznék felelős kormányzásnak” – zárja gondolatait a főpolgármester.

A kormányrendelet

November elsején hatályba lépett Magyarországon az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi a munkáltatóknak a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét. Jelenleg az állami szférában dolgozóktól elvárja az állam az oltás felvételét, de mi a helyzet az önkormányzati alkalmazottakkal? A BudapestKörnyéke.hu több, Budapest környéki polgármestert keresett meg, a válaszaikból az derül ki, hogy szinte sehol sem tervezik kötelezővé tenni az oltást.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor