Orbán Viktor kedden 17:15-kor bejelentette, hogy a beoltottak száma elérte a 2,5 millió főt Magyarországon, így holnaptól elindulhat a nyitás. A miniszterelnök friss videóját a cikkünk alján lehet megnézni.

Fontos mérföldkő

Orbán Viktor a bejelentésében elmondta, hogy fontos mérföldkőhöz érkeztünk, mert 2,5 millió honfitársunk már be van oltva. Holnaptól újra kinyithatnak az üzletek és ismét elindulhatnak a szolgáltatások. Hozzátette: járványügyi intézkedések még lesznek, az oltásokat pedig folytatják. Orbán Viktor szerint Magyarország lesz az első olyan ország az Európai Unióban, ahol mindenkinek legelőször jut vakcina.

24 százalék felett a lakosság átoltottsága

Ma délelőtt arról beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy már 2 432 313 ember kapta meg legalább az első védőoltást; 922 886-an a másodikat is. Ezek a számok azt jelentik, hogy a magyar lakosság átoltottsága 24,2 százalék, duplája az uniós átlagnak – emelte ki. Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy meghaladja a 3,8 milliót az oltásra regisztráltak száma, ami öt hét alatt mintegy másfél millióval nőtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

2,5 millió embert oltottak be

Ahogy azt nemrég megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően a beoltottak száma várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a 2,5 milliót. Így is történt ezt kedden 17:15-kor be is jelentette Orbán Viktor, vagyis kezdődhet a nyitás.

Pintér Sándor indítja el a nyitást

A lazítások a belügyminisztertől indulnak. Pintér Sándornak ugyanis határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5-milliomodik oltás. Ezt követően a következő intézkedések lépnek életbe. 

Változik a kijárási tilalom

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva. Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint. Várhatóan sokan állnak majj a boltok előtt sorban.

Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Az éttermek zárva maradnak

A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák is zárva

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Az oktatás április 19-én indul

A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Ez nem tetszik a pedagógusok egy részének. A második oltáshoz kötné ugyanis az iskolák újranyitását öt, pedagógusokat tömörítő szakszervezet is. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak azt mondta: aggódnak, hogy a túl korai nyitás akár egy negyedik hullámhoz is vezethet.

Tetőzött a harmadik hullám

Március 26-án, pénteken jelentettek utoljára több fertőzöttet, mint a megelőző hét azonos napján, az azóta érkezett 9 napi jelentésben már alacsonyabb számok szerepeltek az előző hetinél. A húsvét kritikus időszak, tisztábban csak bő egy hét múlva láthatunk azzal kapcsolatban, hogy kissé elnyúló platót láthatunk, vagy el tud kezdeni meredeken csökkenni az új fertőzések száma úgy, ahogy például Portugáliában, vagy Írországban történt.

Magyarország a listák élén

Uniós összevetésben az előző hetinél jobb adatokkal is a legfertőzöttebb állam volt Magyarország lakosságarányosan. A halálozásban is változatlanul kimagaslóan a legrosszabb nálunk a helyzet, igaz az oltásokat tekintve viszont a második legjobbak vagyunk az EU-ban.

Itt van Orbán Viktor bejelntése

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook/Orbán Viktor