A Publicus Intézet friss felmérése szerint jelenleg a két legkedveltebb politikus Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester. Ennek fényében értelmezhető a főpolgármesternek az a pár nappal ezelőtti állítása, hogy megüzenték neki, akkor kap pénzt Budapest, ha nem lesz a kormányfő kihívója a következő választásokon 2022-ben.

A friss felmérés megmutatta azt is, hogy az ellenzéki szavazók szívesen látnának új arcokat az országos politikában, és leginkább az ellenzéki vezetésű települések polgármestereit tartják alkalmasnak a kormánykritikus oldal új vezetőinek – írja a Népszava.hu.

A megkérdezettek 46 százaléka szerint van esély arra, hogy az önkormányzatokból érkezzenek új, országos politikusok.

Tízből legalább nyolc ellenzéki szavazó úgy véli, hogy az ellenzéki polgármesterek jelentős többsége jól vezetik a települését, de a kormánypárti szimpatizánsok csaknem harmada is így látja.

Az alábbi grafikán jól látszik, hogy Gyurcsány Ferenc ugyan ismertebb a főpolgármesternél, mégis népszerűségben a sor végén kullog, vagyis roppant nagy az elutasítottsága. Az ország második legkedveltebb politikusa Budapest főpolgármestere.

Az adatok alapján értelmet nyer a főpolgármesternek az a múlt heti állítása, hogy megüzenték neki, csak akkor kap a főváros állami forrásokat, ha a következő választáson nem lesz Orbán Viktor kihívója. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

A pártpreferenciák tekintetében nincs változás: a Fidesz-KDNP a biztos pártválasztók körében 51 százalékon áll, 14 százalékon a DK, 11 százalékon az MSZP-P, 9 százalékon a Momentum, 7 százalékon a Jobbik, 2-2 százalékon pedig az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya párt és a Mi Hazánk Mozgalom.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók egyértelműen közös indulást akarnak: a DK-s szavazók 96, az MSZP-P-re voksolók 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka közös listát és kormányfő-jelöltet szeretne.

A kormánypárti szavazók közül csak minden harmadik válaszadó gondolja, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet, mintha külön indulnának a pártok.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Karácsony Gergely – BPK montázs