Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók. A Liget Budapest projekt egész Európában a legnagyobb komplex kulturális fejlesztés, az átadón ott volt Orbán Viktor is, aki a fényképek szerint rácsodálkozott az épületre.

Irigység ellenére épült

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az átadón elmondta: „Amikor 2012-ben a kormány döntése alapján nekiláttak a Városliget megújításának, még nem lehetett sejteni, hogy “minden irigység ellenére” itt épül meg “a mi időnk katedrálisa”. A miniszteri biztos kitért arra is, hogy miből táplálkozhat a park zöldfelületének megújítását is valóra váltó Liget Budapest projekt elleni ádáz düh, amely – mint fogalmazott – „mára egyre inkább egyszólamúvá válik”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Civil szervezetek

Mint felidézte, számtalan civil szervezettel jött létre együttműködés. Feltűntek azonban olyan politikusok és önjelölt próféták, akik “zöldre dukkózva” legalább néhány elem megvalósítását szeretnék megakadályozni, mert ha ezek megépülnek, még a híveik sem nekik, hanem a saját szemüknek fognak hinni – szólt a projekt ellenzőiről.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Európa legnagyobb kulturális beruházása

Ha azonban megépülhet az Új Nemzeti Galéria is, miénk lesz és magyar lesz a legkomplexebb kulturális negyed az egész kontinensen – hangsúlyozta Baán László. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a Liget Budapest projekt már léptékében is történelmi vállalás, nemcsak Magyarország elmúlt száz évében, de jelenleg egész Európában a legnagyobb komplex kulturális fejlesztés.

Az átadó képeken

Megmutatja Baán László az épületet Orbán Viktornak – Fotó: MTI/Fischer Zoltán
Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum új épületének ünnepélyes átadásán 2022. május 22-én. Balról Kemecsi Lajos főigazgató – Fotó: MTI/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Méltatás és köszönet

Baán László méltatta az épületet tervező Ferencz Marcel zsenialitását, egyben köszönetet mondott a múzeumot megnyitó Orbán Viktor miniszterelnök személyes támogatásáért. Köszönetét fejezte Kemecsi Lajos főigazgatónak és kollégáinak, hogy szakmai szempontból részt vettek az épület megvalósításában, valamint a beruházó Városliget Zrt. stábjának is, amely a Magyar Zene Háza és az Operaház Andrássy úti palotája után ismét  bizonyította: “ma a legjobb kulturális beruházó cég Magyarországon”.

150 éves intézmény

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a 150 éves intézmény története során a gyűjtemény most kap először saját igényeire szabott otthont egy, “a hazai múzeumügyben példa nélküli sikerként megvalósult projekt” eredményeként. Felidézte, hogy már az 1880-as években szorgalmazták a gyűjtemény számára egy méltó és alkalmas épület megvalósítását, ám erre egészen 2022-ig kellett várni.

Sokat vándorolt

Az 1872-ben megalapított intézmény 1892-ben vált ki a Nemzeti Múzeumból, és az elmúlt másfél évszázadban sokat vándorolt, évtizedekig például éppen a Városligetben volt látható, legutóbb pedig a Kossuth téri Igazságügyi Palota épületében működött. A gyűjtemény 2021-ben költözött be a Liget Budapest projekt részeként a Szabolcs utcában megvalósított, szintén világszínvonalú Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba, hétfőn pedig megnyílik az intézmény kiállításainak, rendezvényeinek, ismeretátadási és tudományos tevékenységeinek korszerű helyszíneként az új főépület is – mondta el a főigazgató.

Régi adósság

“Százötven esztendős adósságot róttunk le ezáltal” – hangsúlyozta Kemecsi Lajos. Hozzátette, mára egyértelműen megállapítható, hogy a budapesti intézmény a régió néprajzi múzeumai között kivételes helyzetben van és végre az értékeihez méltó helyszínen működhet, mindez pedig Magyarország kormányának messzemenő támogatásával történt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor felnéz a Néprajzi Múzeumra – Fotó: MTI/Fischer Zoltán