A budapesti Puskás Aréna rekonstrukciója díjat nyert a Mapei referenciaépületek világversenyén.

Nem volt könnyű

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője az MTI-nek hétfőn elküldött közleményben elmondta: a Puskás Aréna rekonstrukciója nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő színvonalú beruházás, “mégsem volt könnyű dolga”.

Tavaly elmaradt

A magyar pályázat monumentális beruházásokkal versengett, ráadásul a szokásosnál is erősebb és szélesebb mezőnyben, mert tavaly a kovid miatt elmaradt a beruházások seregszemléje. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

190 milliárdnál is több

A stadion rekonstrukciója az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai sportberuházása volt. A Mapei Kft. a szerkezetépítéstől bekapcsolódott a munkálatokba. Részt vett az épület jellegét meghatározó kard pilonok rögzítésében és lehorgonyzásában, vízszigetelési és betonjavítási munkákban, műgyanta és látszóbeton felületek, valamint burkolat kialakítási munkálatokban.

Ők építették

A beruházás a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. fővállalkozói konzorciumának kivitelezésében valósult meg, Skardelli György (Közti Zrt.) tervei alapján.

100 pályázat

A Mapei-csoport leányvállalatai között 19. alkalommal megrendezett Reference Grand Prix-versenyre több száz kiemelkedő pályázat érkezett a világ minden tájáról.

A magyar Mapei

1991-ben alakult meg a Mapei Kft. az építőipari segédanyagokat gyártó- és forgalmazó Mapei Kft. az olaszországi Mapei S.p.A. magyarországi leányvállalataként. 2018-ban 2,5 milliárd forintból gyárat építettek Sóskúton.

720 millióba kerül az éves fenntartása

A 190 milliárd forintból felhúzott Puskás stadion fenntartása. A komplexumot kezelő Nemzeti Sportközpontok a különböző feladatokra két tendert is kiírt a napokban, és a közbeszerzési dokumentumok szerint ezekre összesen 720 millió forintot szánnak a következő egy évben – írta meg 2020-ban a G7.hu.

Novemberben játszott utoljára itt a válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott november 12-én San Marinót fogadta a Puskás Arénában a világbajnoki selejtezők utolsó előtti körében, és 4–0-ra győzött. Azonban biztossá vált a lengyelek és az angolok győzelmével, hogy – mint 1986 óta mindig – a következő vb-t is a magyar csapat nélkül rendezik meg.

Ez eredeti stadion

A Népstadion építéséről 1945-ben döntött az Országgyűlés, az építkezés évekkel később, 1948 nyarán kezdődött el. A munkálatok majdnem pontosan 5 évig tartottak, a megnyitót 1953. augusztusában tartották. 

Címlapfotó: MTI