A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy július elsejéig kiterjeszti az árstopot. Az élelmiszerárstop február 1-től van érvényben, 6 termékre vonatkozik. A benzinárstopot úgy határozta meg a kormány, hogy legfeljebb 480 forintba kerülhet egy liter gázolaj és a 95-ös benzin.

Marad az árstop

Július elsejéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop – ezt jelentette be Orbán Viktor Facebook oldalán. A miniszterelnök elmondta, hogy egész Európában nőnek az árak, ennek pedig elsődleges oka a háború. „És amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak. De ezt nem nézzük tétlenül, ezért alkalmazunk árkorlátozást” – tette hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el

Benzinárstop

A kormány legfeljebb 480 forintban határozta meg a benzin és gázolaj literenkénti árát. A kormányülésen most arról is döntöttek, hogy a benzinárstopot is kiterjesztik július elsejéig.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Januárban döntöttek erről

Orbán Viktor január 12-én jelentette be a kormányülés végén: élelmiszerárstopot vezet be a kormány hat alapvető termékre.  Másnap Gulyás Gergely azt mondta, a csirkefarhátra is kiterjesztik az árstopot.

Február 1-től volt érvényes

Az árstop február 1-től lépett érvénybe. A kereskedők pedig ettől a naptól kezdve kötelesek a tavaly október 15-én érvényes árakon adni az alábbi termékeket:

  • kristálycukor (fehér cukor)
  • búzafinomliszt BL 55
  • finomított napraforgó étolaj
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej

Házi sertés

Házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

Csirke

Csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előre csomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)

Nem kell akciósan adni

Azok a kereskedők, akik akciósan árulták október 15-én a termékeiket, azoknak az utolsó nem kedvezményes árat kellett figyelembe venni.

Kötelesek árusítani

A kereskedő az október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására kötelezték.

Be is zárhatják a boltot

Az akkori rendelet szerint, ha a hatóság a kötelezettségek megsértéséről ellenőrzése során tudomást szerez, 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki.  A büntetést 15 napon belül kell megfizetni. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.