Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt hosszú kihagyás után ma ismét a Kossuth rádiónak adott interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban beszélt Gyurcsány Ferencről, oltásról, és Ferenc pápáról is.

Nem lesz kötelező az oltás

A miniszterelnök az interjúban egyebek között arról beszélt, hogy az oltást nem teszik kötelezővé, úgy ahogy egyéb óvintézkedéseket, példának okán a maszkhasználatot sem. Mint mondta a megoldás nem ez – mondta Orbán Viktor arról, hogy bár nem kötelező, a közterületeken egyre többen viselnek maszkot. Általánosan nem lehet elrendelni a kötelező oltást, mert „ezt a magyar ember gyomra nem veszi be”, de ő mindenkit kér, hogy adassa be a vakcinát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szigorítások sem várhatók

Ennek ellenére azt is mondta, hogy aki attól nagyobb biztonságban érzi magát, azt bátorítja a maszk viselésére, ám a teljes védelmet csak a vakcina képes megadni, és kijelentette: a növekvő számok ellenére sem várhatók szigorítások.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ez is érdekelhet:

A volt tiszti főorvos máshogy látja

Ezzel szemben a volt tiszti főorvos, dr. Falus Ferenc másként vélekedik, szerint már igenis ideje lenne a szigorításoknak. Hasonlóan gondolja, dr. Jakab Ferenc, a pécsi egyetem professzora is, aki az ATV Híradójának beszélt arról, hogy hatékony ugyan az oltás, de a maszkhasználat fontossága is nagyon lényeges.

Az oltottak sem 100 százalékosan védettek

„Az oltottak sem 100 százalékosan védettek, de a nem oldottak meg végképp nem. Még ha azt is figyelembe veszem, hogy a nem oltottak közül is korábban esetleg sokan átestek a fertőzésen, akkor sem tartunk azon a szinten, hogy megnyugtatóan nyájimmunitással rendelkezne a lakosság, tehát igen, minden eszköz fontos, én a maszkot nagyon jó gondolatnak, nagyon jó ötletnek tartom” – fogalmazott.

Kellenének a korlátozások

Falus Ferenc pedig arról beszélt a riportban, hogy a korlátozások bevezetését javasolná. “A legfontosabbnak azt tartanám, hogy a súlyos, idős, leromlott állapotú betegeknek a közelébe csak védett személyek mehessenek. Ebbe beleértendők az egészségügyi dolgozók és a látogatók is. Sajnos itt az ideje annak, hogy a látogatási szabályokat szigorúbbá tegyék az egészségügyi intézményekben” – jelentette ki a volt országos tisztifőorvos.

Az elmúlt 24 óra adatai itthon

A beoltottak száma 5 855 039, közülük 5 564 586 fő már a második oltását is megkapta, 590 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 479 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 817 159 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 beteg, így az elhunytak száma 30 123 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 779 777 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7259 főre emelkedett. 353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen. A koronavírus ellen az egyetlen hatékony megoldás az oltás. A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

Orbán Viktor: lesz negyedik hullám

Orbán Viktor a reggeli nyilatkozatában egyébként azt is mondta, biztos hogy „lesz negyedik hullám, mert nem hiszem, hogy ami elérte a többi országot, nálunk megállna az országhatárnál. Az a kérdés, hogy mennyire lesz súlyos. Ezért is kell fenntartani a gyors cselekvőképességet. A rendkívüli jogrend állapota marad az év végig – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly