Úgy döntöttünk, hogy visszaállítjuk az átutazók számára a kötelező korridor használatot – ismertette az operatív törzs csütörtöki döntését a miniszterelnök.

Az egyperces videóban Orbán Viktor úgy fogalmaz, hogy nagy baj még nincs, a második hullám még nem indult el, de az EU tett egy javaslatot: nyissuk meg a határainkat 14 nem európai ország előtt. “Ennek megvitatása céljából jöttünk ma össze és hamarosan lesz döntés is erről” – jelezte az ülés előtt készült felvételen a kormányfő.  

Majd ezt követően az ülésen született döntéseket ismertette: Úgy döntött a törzs, hogy visszaállítja az átutazók számára a kötelező korridor használatot. Lesz egy humanitárius korridor, mint a válság tetőpontjának időszakában volt, amit használni kell mindenkinek, aki átmegy az országon. Nem hagyhatja el ezt az útvonalat.

A határellenőrzéseket pedig továbbra is szigorúan megtartja az ország. Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat – Szerbia kivételével – nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével.

Balhé Hegyeshalomnál

Hegyeshalomnál megnyitják a határt – Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Külföldiek állták el a forgalmat március elején Hegyeshalomnál az osztrák oldalon, azt várják, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket. A rendőrség akkor azt közölte, hogy csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki a közúti határátkelő osztrák oldalán. Arra kérték az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

A magyar rendőrök akkor az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat. Körülbelül 60-70 ember elállta a belépésre jogosult kamionok forgalmát, ezzel próbálták elérni, hogy átengedjék őket a határon.

A belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

Szijjártó Péter akkor többször egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését. Ezt követően nyitották meg a humanitárius folyósót.