Megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartják az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói főigazgatójuk menesztését. Ezt nyílt levélben írták meg Orbán Viktornak és Pintér Sándornak.

Nyílt levélben fordulnak az Országos Rehabilitációs Intézet dolgozói Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez, miután vasárnap az Ember Erőforrások Minisztériuma megszüntette az intézet főigazgatójának, Cserháti Péter megbizatását. 

Az EMMI tájékoztatása szerint a felmentés oka az volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tenni, a határidőre ennek a tizedét sem ígérte a főigazgató az Emmi közleménye szerint. A BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt az esetről.

A dolgozók arra kérik Orbán Viktort és Pintér Sándort bírálják felül Kásler Miklós miniszter döntését. Az intézmény dolgozói ezt írják: „Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk.”


„Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk” – írják a nyílt levélben.

A levélben az is szerepel, hogy a rehabilitációs intézet vezetése 233 ágyat szabadított fel április 15-re. A főépület kiürítése most is zajlik, az alkalmazottak a munkaszüneti napokon is ezen dolgoztak. Szerintük az intézet most is készen áll arra, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket fogadja.

Kinevezték az új főigazgatót

Cserháti Péter utóda Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, aki szerepelt Orbán Viktor minap közzétett videójában, amikor a miniszterelnök ellátogatott az intézménybe.

Hétfőn tüntettek Cserháti mellett

Hétfő délben a kórház dolgozói tapssal és énekléssel búcsúztatták  a leváltott igazgatót, erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt. Cserháti Péter beszédet is mondott, eközben többször is elcsuklott a hangja. A főigazgató beszédét a muon.hu videójában tudod megnézni.

Kiemelt kép: tüntetés a rehabilitációs intézetnél – Forrás: muon.hu