Országos közlekedési ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől az utakon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A december 12-ig tartó akcióban az ittas és bódult sofőröket akarják elkapni.

Bódult és ittas sofőrök

Mikulás és karácsony között szinte megszállják az utakat a rendőrök. Az Alcohol & drugs elnevezésű, december 12-ig tartó akció elsősorban az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ország teljes területén

A gépjárművek fokozott közúti ellenőrzését az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata műveleti csoportjának éves ellenőrzési terve alapján tartják Magyarország egész területén – írják a rendőrség friss közleményében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Száznál is több baleset

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 112 olyan sérüléssel járó közlekedési baleset történt a fővárosban, amit ittas állapotban okoztak. A BRFK emiatt idén novemberben is az ittas, bódult, valamint az agresszív, a közlekedési szabályokat szándékosan megszegő sofőrök kiszűrésére szervezett akciót. 

Eredményes razzia

„A hat pénteki és szombati napot érintő ellenőrzés-sorozat alatt 126 ittas és hat bódult járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Elfogtak még egy embercsempészt, két bűncselekmény miatt körözött személyt, három embert kábítószer birtoklása, egyet jogellenes magyarországi tartózkodás miatt, két járművezetőt pedig azért, mert eltiltás ellenére ültek a volán mögé. Előállítottak öt sofőrt is, akiknek nem volt jogosítványa, egy embert pedig járművezetés tiltott átengedése miatt”

Halálos balesetek

Az Európai Bizottság úgy becsüli, az éves uniós közlekedési halálesetek körülbelül 25 százaléka az alkoholnak tulajdonítható. Ebbe nemcsak az ittas vezető, de az ittas gyalogos és kerékpáros által okozott halálos balesetek is beletartoznak.

Nem barátok

A rendőrség arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az alkohol és a vezetés nem barátok. Túl sok balesetet, halálesetet okoz az utakon az alkohol.

Lenke néni

A legújabb figyelemfelkeltő videóhoz Pásztor Erzsi színművészt kérték fel, hogy az egykori teleregény, a Szomszédok Lenke nénijét dobja be a piás vezetés elleni kampányban.

Szomszédok stílusban

A cikkünk alján látható videóban lakásban ücsörgő, iszogató fiatalokat látunk. Egyszer csak megérkezik a szomszéd, a gyakran piáló Lenke néni, aki ugyan együtt iszik a srácokkal, de megpróbálja őket lebeszélni arról, hogy autóba üljenek.

Magdi anyus az unokázós csalók ellen

A rendőrség nem először kér fel színészeket egy-egy tájékoztató videóhoz. Legutóbb a Barátok közt Magdi anyusát, Fodor Zsókát kérték fel arra, hogy az unokázós csalásokra figyelmeztessen. Ide kapcsolódik: Az agglomerációban is elszaporodó „unokázós csalók” ellen egy színésznőt vetett be a rendőrség (Videó)

Több az ittas sofőr

Magyarországon a rendőrségi statisztikák szerint a koronavírus-járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, ugyanakkor az ittas állapotban okozott balesetek száma lényegében nem változott (899 volt szemben a tavalyi 925-tel). Ám arányait tekintve így 16,3 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt év azonos időszakához képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a rendőrség videója Lenke nénivel

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Varga György