Hatalmas változásra számítsanak a vonattal közlekedők Délegyháza és a Keleti között. A Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt május 1-jétől a Volánbusz veszi át az utasszállítást, nem is érdemes vonatokat keresni ezen a szakaszon.

Szünetelő vasúti forgalom

A Budapest–Belgrád vasútvonal több évig tartó építésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe. Ekkortól a teljes vonalon szünetelni fog a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. A közlekedési társaság növeli a kapacitását, több buszt állít forgalomba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az eddigi pótlóbuszokat is megkeverik

Május 1-jétől nem közlekednek a továbbiakban a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket. A vasutat a helyközi autóbuszközlekedés bővítésével, új buszvonalakkal pótolják. Ütemes menetrend lesz az adott napszakra jellemző utasszámot figyelembe véve, egyenletes követési időközönként indulnak az autóbuszok.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gyorsjáratok

Lesznek gyorsjáratok is. Minden érintett település és Budapest között, mindkét irányban, egész nap közlekednek olyan buszok, amelyek csak néhány helyen állnak meg. Biztosítják az átszállási kapcsolatokat a közvetlen járatokkal nem elérhető útirányokban.

40 vagy 55 perces menetidő

Délegyházáról a népligeti buszpályaudvar a gyorsjáratokkal körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan 55 perc alatt lesz elérhető. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át.

15-60 percenként indulnak

A buszok munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.

Autópályán haladó buszok

Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően a Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.

Keleti pályaudvar helyett Népliget

Dunavarsányból a Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a lassújáratokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a lassújáratokkal átlagosan kb. 40 perc alatt érhető el. Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget.

Metrófelújítás

Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában, várhatóan május közepéig, a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

Csuklós buszok

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok végzik majd a szállítást annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas számára biztosítani lehessen az ülőhelyen történő utazás lehetőségét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érvényesek lesznek a vasúti bérletek

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket, érvényességi idejük végéig, a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából elfogadja a Volánbusz. A közlekedésről részletes információkat, térképeket, településenkénti útvonal-leírásokat a Volánbusz honlapján találhatsz ide kattintva.

Kiemelt kép: illusztráció