Monumentális, hullajtott szarvasagancsokból készült kapu fogadja majd a Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit. A Totemet éjszaka szállították át az alkotó műhelyéből a vásár területére. Egy ellenzéki lap azt vélelmezi, hogy az államtitkár kutyáját is megörökítették.

Kapu lett belőle

A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült. A Totem a kiállítás központi helyszínén, a bejáratnál fogadja majd a látogatókat, akik a szarvasbika tátott száján keresztül sétálhatnak be a Hungexpo területére.

A kapunak való

A Hungexpóra érkezik Szőke Gábor Miklós szobrászművész Totem nevű alkotása a művész csepeli műhelyéből 2021. szeptember 11-re virradóan. A monumentális, hullajtott szarvasagancsokból készült kapu az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit fogadja majd. A világkiállítást szeptember 25. és október 4. között rendezik Budapesten és az ország több helyszínén. MTI/Lakatos Péter

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hamarosan megnyílik

A Vadászati és Természeti Világkiállítást szeptember 25. és október 4. között rendezik Budapesten és az ország több helyszínén.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5 tonna agancs

Az 5 tonna agancs állami erdőgazdaságokból származik, a többi részét pedig felajánlásokból vadásztársaságok gyűjtötték össze – mondta Kovács Zoltán, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos a szobor elszállítása előtt a képzőművész műhelyében.

Közismert művész

Szőke Gábor Miklós szobrászművész kiemelte, hogy csapatával több mint egy éve dolgoznak a szobron, amelyen az ember és természet kapcsolata organikusan jelenik meg. A mű a Totem címet kapta, amellyel a művész magyar identitást meghatározó csodaszarvas-legendához nyúlt vissza.

50-en dolgoztak rajta

Arról is beszélt, hogy a szobor az ország egész területén felelhető állatok agancsaiból épül fel, amelyeket erős acélszerkezetre rögzítettek. Mintegy ötvenen dolgoztak a szobor létrehozásában.

Ez kinek a vizslája?

Egy ellenzéki lap a műhelyben felfedezett egy rövidszőrű szoborvizslát is. Szerintük ez nem más, mint Kovács Zoltán kutyájának 5 méteres megörökítése, amelyet szintén kiállíthatnak majd.

Kovács Zoltán már megmutatta kutyáit

Kovács Zoltán, a kiállításért felelős kormánybiztos drótszőrű magyar vizsláival amúgy már ellátogatott a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitójára a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumba. Ennek fotója látható címlapunkon az MTI/Szigetváry Zsolt felvételén.

Nem lesz olcsó a kiállítás megrendezése

A kormánykritikus média szerint legkevesebb 40, de inkább 70 milliárd forintba kerül a vadászati kiállítás. A rendező cég csak 2020-ban 1 milliárd 372 millió forintot költött kommunikációra és megjelenésre. Totem kapu pedig legalább 240 milliót kóstál – írta a 24.hu.

Ez is érdekelheti