Elveszítette látását egy lélegeztetőgépen lévő Covidos beteg. A férfinak, családja szerint emberi mulasztás miatt kellett kiműteni a szemgolyóit egy budapesti kórházban.

Nyitott szemmel lélegeztették

Egy férfi nemrégiben lélegeztetőgépre került a vírusfertőzés miatt, az ápolók azonban komoly hibát vétettek: hosszú időn át elfelejtették lefedni a szemét, amit ilyenkor meg kell tenni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kioperálták a szemét

A betegnek begyulladt a retinája és a szaruhártyája, és olyan súlyos állapotba került, hogy végül ki kellett operálni a szemgolyóit. Ennyi azonban nem volt elég: valószínűleg új tüdőre is szüksége lesz a vírus pusztítása miatt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Tüdőtranszplantációra vár

„Néhány hete vitték kórházba a rokonomat kétoldali tüdőgyulladással. Hamarosan az intenzív osztályra került, lélegeztetőgépre tették. Műtüdős kezelést kapott, de még mindig életveszélyes állapotban van, tüdőtranszplantációra vár, olyan rombolást végzett szervezetében a koronavírus” – mondta a Blikknek a beteg egyik családtagja.

Megvakult

A hozzátartozó szerint a férfit napokig nyitott szemmel tartották a lélegeztetőgépen, később pedig már hiába pótolták a mulasztást, a folyamat visszafordíthatatlan volt. Noha megműtötték, az orvosok így sem tudták megmenteni a szeme világát.

Eltávolították a szemgolyóit

„Egy nap azzal az elképesztő kéréssel kereste a kórház a hozzátartozókat, hogy járuljanak hozzá a szemgolyók eltávolításához. Percekig döbbenten hallgattak. Akinek intenzív osztályon kezelik a családtagját, próbál felkészülni legrosszabbra, de azzal a hírrel, hogy ki kell operálni a lélegeztetőgépen fekvő rokon szemét, nem tudtak mit kezdeni”.

Engedélyezték a műtétet

A hozzátartozó a Blikknek azt mesélte, hogy a rokonok végül elfogadták az orvosok érvelését és engedélyezték a műtétet.

A nyitott szem miatt lehet szövődmény

Az egyik szemészeti klinika szakértője szerint önmagában az, hogy nem takarták le a szemet, még nem indokolja a szövődményt, viszont hozzájárulhatott annak kialakulásához.

Legyengült az immunrendszer

„A retinaprobléma oka felülfertőződés lehetett. A koronavírus valószínűleg annyira meggyengítette a beteg immunrendszerét, hogy a kórokozók így már könnyen megfertőzhették a szemgolyókat” – mondta a szemészorvos.

Kártérítés kérhető

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a beteg ténylegesen emberi mulasztás miatt veszítette le szeme világát, akkor kártérítésre jogosult lehet az illető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Kovács Attila/SE (a fotó nem az érintett kórházban készült)