Ma volt a tárgyalása azokban a szülőknek, akik halálra éheztették két éves kisfiukat Csepregen. A kis Máténak rövid élete során kegyetlen bánásmódban volt része, borzalmas kínokat kellejen átéljen, s bár az életét már nem kaphatja vissza, a szülők nagy valószínűséggel örökre börtönbe menne szörnyű tettük miatt. A borzalmas ügy kapcsán most újabb, drámai részletek láttak napvilágot.

Kegyetlen bánásmód

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy tavaly februárban meghalt a Vas megyei Csepregen egy kisfiú, akinek a szülei már a vádlottak padján ülnek. A vád szerint a szülők módszeresen bántalmazták a gyerekeiket, köztük a kis Mátét, aki rövid élete során számos borzalmon volt kénytelen keresztülmenni. A Vas Vármegyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem etették rendesen

Amint arról korábban portálunk is beszámolt a szülők két éves bántalmazásán kívül legalább négy hónapon keresztül elmulasztották a kicsi megfelelő táplálását. Ez időszak alatt a kis Máté szervezete, teste a korábbi állapothoz képest lesoványodott, izomzata elsorvadt, a csontjai kiálltak, a bőre vékonnyá, szárazzá, fakóvá és hűvössé vált, a gyermek viselkedése, fejlődése a korábbi állapothoz képest romlott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Folyamatosan romlott az állapota

A gyermek leépülését (sorvadását) a vádlottak egyaránt észlelték. A kisfiú testi leromlása, az ágyról való leesések miatt többször ruhátlanul a földön fekvése a megfázásához, majd gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett.

Látták a szülők, hogy baj van

A vádlottak a kiskorú sértetten a laikus számára is észlelhető elváltozásokat, folyamatosan romló állapotát, sorvadását, visszafejlődését és a betegségének tüneteit érzékelték, ennek ellenére nem változtattak nemtörődöm magatartásukon. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a folyamat orvosi beavatkozás nélkül a kiskorú sértett halálához vezet, ennek ellenére a gyermeket nem vitték orvoshoz. Ennek következménye az lett, hogy a kicsi 2022 februárjában meghalt.

Értelmetlen halál

A kicsi halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén elkerülhető lett volna.  Máté számára a vádlotti mulasztások miatti fizikális és mentális leépülés, sorvadás, a vádlottak általi bántalmazás a szokványost meghaladó szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okoztak. Az ügy tárgyalása csütörtök kezdődött. A szülőknek a most kezdődött tárgyaláson különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kell felelniük. A nő nem mondott semmit, később visszavont vallomását a bíró olvasta fel.

„Bárcsak meghalna”

„Igazából nekem a számon többször kijött, hogy bárcsak meghalna. Én vártam azt, hogy mikor hal meg a Máté, én ezt többször is mondtam a férjemnek, konkrétan azt mondtam, hogy bárcsak halna már meg. Ezekre a kijelentéseimre a férjem nem mondott semmit. Amikor a Máté meghalt, fájdalmat éreztem” – mondta a nő korábban.

„Sajnálom, hogy én ezt megengedtem”

Az asszony később már azt állította, csak mérgében mondott ilyet, mert nem tudott megfelelni a gyermekének. Az apa azonban másképp látta. Az ő szavait is a bíró tolmácsolta. „Hibásnak érzem magam én is, a Máténak azért kellett meghalnia, mert el lett hanyagolva, bántva lett és legfőképpen nem kapott elég ételt. Sajnálom, hogy én ezt engedtem és eltűrtem a feleségemnek, csúnya ezt kimondani, de a feleségem halálra éheztette és verte a Mátét. Ez tudom, hogy szörnyen hangzik, de megromlott a viszonyom a feleségemmel és el szeretnék válni tőle” – fogalmazott az apa.

Megtévesztett családsegítők

A tragédia előtt körülbelül egy hónappal a családsegítő munkatársai jártak a családi házban, de arra az alkalomra a szülők külön készültek, kitakarítottak és kifestettek. A szakemberek tanúvallomásukban azt mondták, így nem tűnt fel nekik semmi.

Örökre rács mögé kerülhetnek

A szülők tárgyalása október 5-én folytatódott, a tárgyalóteremben fotókat is mutattak a gyermek szobájáról, ami rettenetes állapotban volt, a falak és a padló jól láthatóan ürülékkel volt összekenve, erről a Tények számolt be. Bár az apa korábban mindent a feleségére próbált hárítani, kiderült, hogy közel sem ártatlan, ugyanis ő maga is rendszeresen kínozta a kisgyermeket, sőt megesett, hogy piszkavasat akasztott a ruhájába és így emelte meg. Emellett az anya is rendszeresen bántalmaz a picit, volt, hogy a földön fekve rugdosta. A mai tárgyaláson azt is elmondták, a gyermek halála előtt összesen 52 sérülés volt Mátén. A szülők kegyetlen tettük miatt életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Tények riportja itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: szülők a bíróságon – Forrás: rtl.hu