A főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet után, Újbuda alpolgármestere, a momentumos Orosz Anna, valamint Újpest alpolgármestere, az LNP-s Kanász-Nagy Máté is úgy döntött átveszi a mandátumát és beül a parlamentbe. Oroszt megválasztották, Gy. Németh Erzsébet és Kanász-Nagy Máté listáról csusszannak be a jobban fizető parlamentbe.

Újbuda alpolgármestere átül a parlamentbe

Átveszi mandátumát és beül a parlamentbe Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere – jelentette be hétfő késő este a Facebookon. A Momentum politikusa a parlamenti választásokon mintegy 10 százalékponttal győzte le egyéniben Simicskó Istvánt, a KDNP parlamenti frakcióvezetőjét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legjobb tudás

„A nekem bizalmat szavazó újbudai választók megérdemlik, hogy a legjobb tudásommal képviseljem őket és otthonunkat parlamenti képviselőként az Országgyűlésben és azon túl is.” – írja a politikus a közösségi oldalán.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gy. Német és Kanász-Nagy listáról csusszannak be

Orosz azt ígéri, hogy ki fog állni Újbuda zöldterületeinek védelmében és az önkormányzat függetlensége és önállósága mellett, valamint többek között azért fog dolgozni, hogy legyen elég bölcsőde és óvoda az újbudai családoknak. Orosz Anna a választáson győzött, így érthető a döntése. Újpest alpolgármestere és a főpolgármester-helyettes viszont listáról csusszannak be a jobban fizető parlamentbe

Időközi választás Újpesten

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke esetében időközi választást kell kiírni, mivel az Újpesten önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként is dolgozó politikus az ellenzéki összefogás listájának 21. helyéről listás országgyűlési mandátumot szerzett.

Még nem mond le Kanász-Nagy

Újpesten két időközi választás is lesz, az egyik egy elhunyt képviselő miatt, a másik pedig azért, mert Kanász-Nagy nem mondott még le az önkormányzati képviselői mandátumáról. Ezt az Indexnek azzal indokolta, ha most lemond az egyéni képviselőségről, akkor azzal egyidejűleg alpolgármesteri hatáskörei is azonnal megszűnnének, annak pedig az eddig általa felügyelt szociális és egészségügyi feladatok látnák kárát.

Felveszi még a 1,5 milliót?

A helyi Fidesz szerint azonban, ha Kanász-Nagy Újpest és az újpestiek érdekeit tartaná szem előtt, akkor már bejelentette volna lemondását és nem mozgatná meg kétszer a helyi választási bizottság munkatársait. Azt is a szemére vetik, hogy még az április hónapra járó 1,5 millió forint körüli fizetését akarja utoljára felvenni.

Gy. Német anyagilag jobban járhat

Tegnap írtuk meg, hogy Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is otthagyja a Városházát és átmegy a parlamentbe. Ő a DK listájáról kerül be az országgyűlésbe. Anyagilag jobban járhat, hiszen a főpolgármester-helyettesi mandátuma még két évig érvényes, majd jönnek a választások, amely mindig bizonytalansági tényező egy politikus életében. Így viszont garantáltan négy évig biztosított a munkája és a kiemelkedő fizetése.

Automatikusan emelik a képviselők fizetését

Az országgyűlési képviselők fizetése az átlagkeresethez van kötve. A KSH február végi jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, ezért az emelést vita nélkül, automatikusan kapják.

1,8 millió forint

Márciustól a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forint helyett 1 millió 211 ezer forintra nő, de érdemes hozzátenni, hogy a legtöbb képviselő amúgy is többet kap ennél, hiszen bizottsági helyekért és egyéb pozíciókért is jár még pénz. Egy országgyűlési képviselő bizottsági tagsággal például 1,7 milliót kap, a bizottságok alelnökei pedig már 1,8 millió feletti összeggel gazdagodnak egy hónapban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orosz Anna és Kanász-Nagy Máté – Forrás: Facebook/BPK-montázs