A koronavírus elleni oltási regisztrációval visszaélő csalókra figyelmeztetett a rendőrség, közben kiderült, hogy a kormány sokkal több Moderna vakcinát is jogosult lett volna lekötni az Európai Uniós beszerzésből, de nem tette. A legfrissebb információ pedig az, hogy megjelent a nehezebben kezelhető dél- afrikai mutáns is Magyarországon.

Az orvos nevében érkeztek a csalók

A rendőrségi közlemény szerint két ismeretlen a körzeti orvosi rendelő nevében keresett fel lakásán egy nagykanizsai idős férfit. A csalók azt állították, hogy a koronavírus elleni oltási listára felkerülésért alá kell írni a náluk lévő regisztrációhoz szükséges dokumentumokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyanús lett

A férfi aláírta a dokumentumot, de később gyanúsnak találta a körülményeket, ezért felkereste a rendelőt, ahol elmondták neki, hogy senkit nem küldtek ki azért, hogy regisztrálják az oltásra – írták a rendőrség közleményében.

Nem mennek házhoz

A rendőrség a hasonló esetek megelőzéséért arra hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy az oltási regisztrációval senkit nem keresnek meg személyesen a lakásán, azt kizárólag az állami weboldalon tehetik meg azok, akik élni kívánnak az ingyenes oltás lehetőségével. IDE KAPCSOLÓDIK: Kikészült az oltásoktól az enyingi háziorvos: „Egy napban csak 24 óra van, nincs mikor oltanom” – mondta

Kevesebb Moderna-vakcinát rendelhetett a kormány

Közben a Telex számításai szerint az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak – eredetileg lakosságarányosan – rendelkezésére állt volna, vagyis a lekötött mennyiségnek csak a felét kérte Magyarország a Moderna vakcinából. SZÍVSZORÍTÓ: Nemrég költöztek új házba, tervezték a jövőt – A rokonok így árulták el a 6 éves kislánynak, hogy szülei a covid áldozatai lettek

Lakosságarányosan kaphatunk belőle

A lépés már csak azért is érthetetlen, mert a kormány most fogadott el Izraeltől 5000 adag Moderna-vakcinát – írja a portál. A Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak is, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából.

Második engedélyezett

Az amerikai Moderna vakcinája volt a Pfizer-BioNTech oltóanyaga után a második, amelyet engedélyeztek az Európai Unióban, és amellyel Magyarországon is megkezdődhetett az oltási kampány még január elején.

Az EU-ra hivatkoznak

A dolognak sajátos színezetet ad, hogy a magyar kormány hónapok óta arra építi a kommunikációját vakcinaügyben, hogy az uniós beszerzések lassúsága miatt kénytelen más források után nézni, azaz gyakorlatilag a brüsszeli bénázással legitimálja az orosz és a kínai vakcina ellentmondásos engedélyezését. TÉMÁBA VÁG: Müller Cecília: „Ne válogassanak a vakcinák között, mindegyik hatásos”

Az elérhető mennyiséget sem kötötte le a kormány

Az uniós kritikák egyáltalán nem alaptalanok, de az élüket tompítja, ha a kormány még az elérhető mennyiségre sem tartott igényt. Az meg pláne, ha utána Izraeltől kér segítséget, és kap ugyanabból a vakcinából – teszi hozzá a portál.

Megérkezett az afrikai mutáns

Közben az Origo arról számolt be, hogy egy Zambiában járt munkatárssal találkozó magyar embernél mutatták ki a dél-afrikai mutánsát a koronavírusnak Magyarországon. A brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, ezért előfordulhat, hogy egy korábban fertőzött személyt újra fertőzni tud. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Rosta Tibor