Nagyon megijedt a nyugdíjas magyar házaspár, amikor megtudták, a háziorvosuk összekeverte az oltásokat és a második dózis beadásakor kínai helyett Astrát kaptak. Közben kiderült, hogy a Ladánybene együttes egyik tagjának a szülei is ráfáztak, ők Moderna helyett kínait kaptak másodszorra. Kérdés mi lesz most?

Senkiben sem lehet bízni

A nyugdíjas pedagógusnő és férje maguk sem értik, hogy történhetett meg ilyesmi, és az orvoson kívül magukat is hibáztatják, hogy nem kérdezték meg az oltás előtt, akkor ez ugye ismét kínai oltóanyag? De nem gondolták, hogy erre szükség lehet – írja az nfor.huA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elfogadták a kínait

„Hetvenen felüliek vagyunk, ezért a háziorvosunk megkérdezte, hogy megelégszünk-e a kínai vakcinával, mert akkor mehetünk. Rávezették az oltási könyvecskére az oltás nevét és idejét, egyúttal a második oltás időpontját is” – mesélte a házaspár a portálnak.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Behívták őket

„Mentünk is a megadott napon, leadtuk a könyvecskét. Mikor behívtak, ki voltak már készítve a fecskendők az üvegcsék mellett. Itt hibáztam: nem néztem rájuk, pedig hiányolhattam volna a kínai írásjeleket. Kint várakoztunk a kötelező negyedórában, egyszer csak halljuk, hogy a doktornő a telefonban a nevemet, adataimat említi, majd behívtak a férjemmel” – mesélte a hölgy.

Sajnálom, hogy elrontottam a napjukat

“Csere történt” – ez volt a tájékoztatás, majd bocsánatkérésként a háziorvos hozzátette, “sajnálom, hogy elrontottam a napjukat.” A doktornő annyit elintézett nekik, hogy tanácsot kért az immunológustól, aki azt üzente, hogy egy hónap múlva behívják mindkettejüket ellenanyag-vizsgálatra. Április 6-án került sor a második oltásra, így május 6-ára várják a behívást.

Senki sem érdeklődött azóta

„Ám azóta sem kérdezte senki, hogy vagyunk, mit tapasztalunk. A férjem nyom nélkül ezt is átvészelte, de én szinte önkívületben voltam másnap a 38,5 fokos lázzal” – mondja a nagyvárosban élő pedagógusnő, aki hozzáteszi, ez volt a harmadik eset az életében, mikor orvosi műhibát tapasztalt, először a szemműtétjénél, aztán az epeműtétjénél járt pórul, ezért már kezd félni, ha orvossal kell találkoznia.

Ráfáztak a Ladánybene27 énekesének szülei is

Közben a Ladánybene 27 zenekar frontemberének szülei is különböző vakcinát kaptak az első és a második oltáskor. László M. Miksa 78 éves édesanyját és 83 éves édesapját az első fordulóban Modernával, míg a másodikban tévedésből kínaival oltották – tudta meg az Index.

Mindenki nézze meg, hogy mit kap

Nem szeretném, ha az eset politikai felhangot kapna vagy az oltásellenességet erősítené, egyszerűen csak arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy mindenki minden esetben nézze meg, mit kap – hangsúlyozta László M. Miksa, hozzátéve, hogy mérhetetlenül felháborodott az eset miatt.

Mixelni kellene a kínai oltást

A hétvégén a kínai vakcinák kapcsán Gao Fu, a Kínai Betegségkontroll és Prevenciós Központ vezetője beszélt arról, hogy a kínai vakcinák nem kellően hatékonyak a koronavírus ellen. Javaslata szerint mixelni kellene a különböző vakcinákat, változtatni az egyes dózisok sorrendjén és mennyiségén, illetve akár a beadásuk között eltelt időn is.

Kínaira Pfizer

Egyébként a Hong Kongi Egyetem most tervez egy olyan klinikai vizsgálatot, ahol a Pfizer-vakcinát kevernék a Sinopharm-mal egy oltási sorban – írja Dobson Szabolcs gyógyszerész nyilvános Facebook-csoportjában.

Franciaországban már keverik az oltásokat

Közben Franciaországban már meg is valósítják a vakcinák keverését, hiszen az AstraZeneca körüli bizalmatlansági hírek miatt úgy döntöttek, hogy azt az 533 ezer embert, akik első körben Astrát kaptak, második körben kizárólag Pfizer/BioNTech vagy Moderna vakcinával oltják be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI