Merkely Béla szerint nem szabad hagyni, hogy a jó oltási eredményeket elrontsuk, és elveszítsük az oltakozási kedvet. Azt mondta, attól még, hogy a járvány terjedése lelassult, nem lett vége a pandémiának, sőt szerinte még a harmadik hullám végén is vannak figyelmeztető jelek, amelyekre ügyelni kell.

Kell az oltás

“A kimagasló magyar oltási eredmények ellenére sem szabad hátradőlni, nem szabad elveszteni a koronavírus elleni oltakozási kedvet” – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs még vége a járványnak

Merkely Béla azonban figyelmeztetett, hiszen a járvány még nem múlt el, és a harmadik hullám végén is lehetnek figyelmeztető jelek. Ezek közé sorolta például azt, hogy egy nap leforgása alatt mintegy százan halnak bele a betegségbe.

Sokan kivárnak

A professzor azt is kiemelte, hogy sok olyanról hallani, aki ugyan regisztrált már az oltásra, de a felajánlott vakcinát nem fogadta el. Szerinte a várakozás csak további megbetegedésekkel jár, míg az online időpontfoglaló rendszerben már három oltásra is lehet jelentkezni.

Mindegyik hatásos

Merkely hangsúlyozta, hogy mindenkinek érdemes lehetne kihasználni a lehetőséget, hogy jelentkezzen valamelyik vakcinára, mivel mindegyik hatásos a koronavírus ellen. A rektor megismételte: “ötmillió beoltott elérése után nem fordulhat rossz irányba a koronavírus-járvány”.

Kellett a kínai vakcina

A Semmelweis Egyetem rektora bátor, de jó döntésnek nevezte, hogy az Európai Unióban Magyarország elsőként alkalmazta a kínai Sinopharm vakcinát. Szerinte ez sokat tett ahhoz, hogy itthon újraindulhasson az élet.

A WHO már engedélyezte a Sinopharmot

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken jelentette be, hogy engedélyezi a Sinopharm vakcina veszélyhelyzeti alkalmazását. Merkely szerint ez a döntés csak idő kérdése volt, és erősen bízik benne, hogy hamarosan az európai és az amerikai gyógyszerügynökségek is így tesznek majd.

Ezek voltak a tapasztalatok

Elmondta, hogy a Semmelweis Egyetemen mintegy 6 ezer koronavírusos beteget kezeltek, és néhány alkalommal olyat is tapasztaltak, hogy egy páciens a két oltását követően került kórházba. Ugyanakkor ehhez azt is hozzátette, hogy az ilyen esetekben nem volt különbség az alkalmazott oltóanyagok között.

Egészen jó eredményei vannak a Sinopharmnak

“A Sinopharm vakcinája jól tolerálható, tehát kevés oltási reakciót fejt ki, emellett könnyen szállítható és hosszú ideig biztosítható például oltóbuszokon” – emelte ki Merkely Béla, aki szerint említésre méltó, hogy Magyarországra 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett.

1,2 millió adag Sinopharm érkezett

Szijjártó Péter szombaton jelentette be, hogy újabb 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. “Ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya” – mondta a külügyminiszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Vasvári Tamás