A 2020-ban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor születésének ötvenedik évfordulóján alkalmi bélyeg kibocsátásával tiszteleg a Magyar Posta a klasszis sportoló emléke előtt.

A kezdetek

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt. Vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett, majd 1989 és 1996 között az Újpest csapatát erősítette. Ezt követően Olaszországba szerződött. 2004 és 2007 között ismét Magyarországon, a Budapesti Honvéd együttesében játszott, majd visszatért a Pro Reccóhoz, ahol 2012-es visszavonulásáig vízilabdázott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Páratlan pályafutás

A felejthetetlen klasszis öt olimpián járt, ebből hármat megnyert társaival. A 2000-es sydneyi döntőben négy gólt lőtt, 2004-ben a címvédő csapat kapitánya volt Athénban, ahogy 2008-ban, Pekingben is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Edzőként is világbajnok lett

2013-ban már szövetségi kapitányként állhatott a világbajnoki dobogó tetején. 2020-ban a Total Waterpolo nevű vízilabdás portál a XXI. század legjobb férfi sportolójának választotta.

Az iskolapadban is helyt állt

Az élsport mellett a tanulásra is kiemelt figyelmet fordított: 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, 1993-tól pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója volt, ahol 2006-ban vette át diplomáját.

Az egész ország gyászolta 2020-ban

Benedek életének 48. évében, súlyos betegség után, 2020. június 18-án hunyt el. Egy ország gyászolta a klasszis sportolót, sokak példaképét.

„Én akartam jobban”

Benedek Tibor klasszikussá vált mondata örökre megragad az emlékezetünkben: „Ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.”

„Az erődet itt hagytad velünk!”

“Az erődet itt hagytad velünk, így minden menni fog!” – szívszorító szavakkal üzent Benedek Tibornak Epres Panni június 18-án, férje halálának második évfordulóján – írta a BudaPestkörnyéke.hu hírportál a nyáron.

Alkalmi bélyeg az emlékére

A bélyegen Benedek Tibor portréja, az alkalmi borítékon pedig egy dobójelenet látható. A bélyeg Viszlay Márk, a boríték Szaka József fotójának felhasználásával, Kara Orsolya grafikus tervei alapján készültek.

Október 12-től a postákon

A bélyeg október 12-től kapható a postákon. Fotó: Magyar Posta

A fia is vízilabdázik

Néhány napja a közösségi oldalán mutatta be a magyar élvonalban induló csapatát a KSI vízilabdacsapata. A képen rajta van Benedek Mór, Benedek Tibor fia is. Mór még mindig csak 15 éves, de tehetsége és szorgalma már most van esélye a legnagyobbak között szerepelni – állítják róla a szakemberek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.