Nagy bajba kerültek Nagytarcsán a Honvéd telep lakói. 192 lakásban napokon belül, október 1-től nem lesz sem fűtés, sem melegvíz-ellátás. A lakások kezelője, a Honvédelmi Minisztérium viszonylag gyorsan megoldhatná a problémát. Az önkormányzat levelet írt a honvédelmi miniszternek, Szalai-Bobrovniczky Kristófnak is, arra számítanak, hogy talán mégis összekapják magukat a magyar bürokraták és nem kell fagyoskodnia a nagytarcsai embereknek.

Nagy bajba kerültek

A rezsiárak emelkedése miatt igen nagy bajban vannak a nagytarcsai Petőfi lakótelepen élők. Főleg nyugdíjasok és honvédségi alkalmazottak élnek az érintett lakásokban. A problémát az okozza, hogy különleges jogállása van ezen a lakótelepen 192 háztartásnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogi kavarásból valódi probléma

A Honvédelmi Minisztérium kezelésében vannak az épületek, de az az épület, ahonnét ezeket a lakásokat fűtik, az önkormányzaté, így az önkormányzat cége veszi a gázt, amivel előállítják a radiátorok fűtéséhez és fürdéshez szükséges meleg vizet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem minősülnek lakossági fogyasztóknak

Mivel a rezsiárak elszálltak, a kormány ársapkát határozott meg a lakossági fogyasztóknak. Aki túllépi az átlagfogyasztást, piaci árat fizet. És itt van a bibi, ugyanis a Petőfi lakótelep háztartásai nem minősülnek lakossági fogyasztónak, hiszen az önkormányzat cége veszi a gázt, ők látják el fűtéssel és meleg vízzel a lakókat.

Rászakad a piaci gázár a lakókra

A nagytarcsai településvezetés megpróbál segíteni az ott élőknek, hiszen most a lakótelep lakóira nem vonatkozik a kedvezményes gázár, így október 1-től ott mindenkinek, a nyugdíjasoknak és a kiskatonáknak is teljes piaci árat kell fizetniük a fűtésért és a meleg vízért.

Pánik a lakótelepen

Érthetően pánikban vannak a lakók, mert a jelenlegi gázszerződésük október 1-én lejár, azonban a jogszabályi feltételeknek megfelelően az MVM csak piaci áron tudja eladni nekik a gázt. Az önkormányzat sem áll jól, ezért a polgármester leszögezte, egy teljes lakótelep piaci áron történű fűtésére rámenne a település minden pénze.

A minisztériumnak kellene lépni

Megoldás az lenne, ha az érintett lakótelep társasházzá tudna alakulni, hiszen akkor az átlagfogyasztásig csökkentett áron kaphatnák a gázt a lakók. A probléma az, hogy a lakótelep kezelője a Honvédelmi Minisztérium és nekik kellene kezdeményezni azt, hogy az épületek társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősüljenek, ami jó esetben is hónapok alatt futna végig a rendszeren –, így az ebben az évben nem fog megtörténni.

Segíthetne a miniszter

Az önkormányzat most segélykérő levelet írt a köztársasági elnöktől kezdve a miniszterelnökön át az Országgyűlés elnökéig, a honvédelmi miniszter, Szalai-Bobrovniczky Kristóf is a címzettek közé került hiszen, ha valaki, akkor ő biztosan sokat tudna segíteni a Petőfi lakótelepen élőknek.

Az önkormányzatnak van megoldási javaslata

Az önkormányzat azt javasolja, hogy lemond a fűtést és melegvíz-ellátást biztosító ingatlanról, visszaadja a Magyar Állam tulajdonába és a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe, így könnyebbé válik a társasházzá alakulás és az egyetemes gázbeszerzés. Ha ez nem sikerül, akkor nem tudni, mi lesz a 192 lakásban élők sorsa október után.

Fizesse ki a Honvédelmi Minisztérium a piaci áras gázárat

Az önkormányzat már tájékoztatta a Honvédelmi Minisztériumot, hogy a továbbiakban csak akkor tudja az önkormányzat a fűtés és melegvíz-szolgáltatást biztosítani, ha az önkormányzat, illetve a Közszolgáltató Kft. számlával igazolt költségeit kifizeti a minisztérium, és a bérlőkkel is ő számol el, ez éves szinten, mintegy 300 millió forintba kerülhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a nagytarcsaiak teljes levele

Kiemelt kép: Petőfi lakótelep Nagytarcsán – Forrás: GoogleStreetView/BPK-grafika