Közterületet neveznek el Újbudán Törőcsik Mariról. Az önkormányzat a helyiekkel szavaztatta meg, hogy park viselje a Kossuth-díjas színésznő nevét, aki egyébként a kerület díszpolgára volt. Néhány nappal ezelőtt a 2. kerületben neveztek el egy utcát Komlós Juciról, a Szomszédok Lenke nénijéről.

Lezárult a szavazás

Lezárult a szavazás, kiderült, melyik közterületet nevezheti el Újbuda a tavaly elhunyt színészlegendáról, a kerület díszpolgáráról, Törőcsik Mariról. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megvan a győztes

A közel kétezer beérkezett szavazat összesítése után a Feneketlen-tó körüli park került ki győztesen, a voksok több mint 50 százalékával. Az elnevezés képviselő-testületi döntés, valamint a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után válhat hivatalossá.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A 11. kerület díszpolgára volt

Az ötletet az adta, hogy Törőcsik Mari a 11. kerület díszpolgára volt. A helyi lakosoknak köszönhetően egyébként a Függetlenségi park 522, az Etele park 127, az Etele tér 127 szavazatot kapott, míg a „győztes” területre 903-an voksoltak.

Tavaly halt meg

Törőcsik Mari tavaly áprilisban hunyt el. A színésznő hsszú ideig betegeskedett. A Nemzet Színésze 86 évet élt.

Komlós Juci köz

Nemrég írtunk arról, hogy a Rózsadombon, Komlós Juciról neveztek el egy utcát. Még 2021-ben döntött úgy a 2. kerület, hogy meghirdeti a közterületek nőnapi névadóját, és számít a közösség javaslataira annak érdekében, hogy példamutató munkásságú nők nevét viselhesse négy, addig névtelen közterület. 

Komlós Juci köz

A felhívást követően több mint 1000 ajánlás érkezett, és eldőlt, hogy a Józsefhegyi utca 26. és 28/a közötti terület a Komlós Juci köz nevet kapja.

Nőkről nevezik el a közterületeket

A 2. kerületnek ezzel az volt a célja, hogy így javítsa a Budapesti közterületeken a női nevek arányát, hiszen jelenleg közel kilencszer több férfi nevet viselő közterület van.

3 évesen állt színpadra

Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész. Már 3 évesen színpadon állt, gyerekszínész korában maradt rajta a Juci név. Hét évtizedes pályafutása során jelentős karakterszínészként vált ismertté, könnyed és természetes játékával komoly népszerűségre tett szert. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari