Őrizetbe vettek a rendőrök egy 47 éves férfit, aki egy 79 éves idős nő betegségét és érzelmeit kihasználva szerezte meg örökségét.

Albérlő volt

Albérlőként költözött be egy férfi egy hetedik kerületi ingatlanba 2018. júniusában. A szobáért cserébe lakásfelújítási munkálatok elvégzését ígérte az akkor 79 éves főbérlőjének. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Összeházasodtak

A férfi bókolással, hamis érzelmek kimutatásával közeli kapcsolatot alakított ki a mentális zavarral küzdő idős nővel, akivel végül néhány hónap múlva, 2018. augusztusában sikerült házasságot kötnie – írja a rendőrség honlapján. Két hónappal később a férfi rábírta feleségét arra is, hogy az erzsébetvárosi lakását ajándékozza neki.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Milliókat örökölt

Az idős sértett elhalálozását követően férje az örökségen a nő gyermekével osztozott, így egy vidéki ingatlant, valamint nyolcmillió forintot is örökölt. A fővárosi lakás kapcsán megkötött ajándékozási szerződést pedig – mivel a nő gondnokság alatt állt – később érvénytelennek nyilvánították.

Őrizetbe vették

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitányságának nyomozói elfogták a 47 éves férfit, majd egyrendbeli csalás bűntett kísérlete, valamint egy rendbeli csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették.

Átverik az időseket a csalók

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon korábban beszámoltunk, behálózzák az idős, egyedülálló embereket az álnevet használó csalók, akik eltartási szerződés kötésére biztatják őket, majd elveszik mindenüket, sokszor az életüket is. A lakásszövetkezet elnöke szerint életveszélyben vannak az érintett idősek, ügyvédek is benne lehetnek a csalásban.

Gyanús körülmények

Az óbudai lépcsőházakban kihelyezett szórólapok a lakásmaffia tevékenységére figyelmeztetik a lakókat, mert állítólag több idős ember gyanús körülmények között elhunyt, miután eltartási szerződést kötöttek velük.

Gyors pénz

„Ha elmúlt 60 éves és szeretne nagyobb pénzhez jutni, hívjon engem. Eltartási szerződést köthetünk úgy, hogy maga a lakásában élhet élete végéig, én pedig nagyobb összeget fizetek magának. Ügyvéd előtt rendezünk minden papírt!” – áll azon a cetlin, amit Vörösvári úti lakótelepen terjesztettek. Több névtelen nyilatkozó állítása szerint a lakásmaffia állhat az ügy mögött.

Nagyon vigyázzanak

Az Óbudai Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László naponta találkozik ilyen cetlikkel, ezért harcot hirdetett a csalók ellen. Ők is cetliken hívják fel a figyelmet az átverésre. Ezt írják: “Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülmények között elhaláloznak! Kérjük, vigyázzanak, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!” – áll a lakásszövetkezet által kiragasztott papíron.

Feljelentés

A lakásszövetkezet elnöke már korábban is tett feljelentést a rendőrségen, miután gyanús körülmények között meghalt az egyik lakó, aki nem sokkal előtte megkötött egy ilyen szerződést. A férfit sokan keresték fel hasonló történetekkel, ő pedig az elmondása szerint a közelmúltban ismét tett két feljelentést.

Azért telefonáljanak, ha gyanúsat észlelnek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy amennyiben bárkinek bűncselekményről, vagy annak akár a leghalványabb gyanúját felvető konkrét esetről van tudomása, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, hívja a 112-őt, vagy akár névtelensége megőrzése mellett a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció