Ha jól alakulnak a szigetszentmiklósi polgármester dolgai, 6,6 millió forintos jutalmat szavaztathat meg magának a következő testületi ülésen. A város ellenzéke szerint semmilyen jutalom nem jár Nagy Jánosnak, hiszen eleve olyanért akar felvenni pénzt, amit mindenképpen meg kell tennie. Legutóbb Solymár polgármestere is 6 milliót szavaztatott meg magának, ott azzal indokolták a juttatást, hogy kiváló helyzetben van a település.

Hathavi fizetés egyszerre

Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János a város költségvetésének elkészítéséért és végrehajtásáért hatszor 1,1 millió forintot vehet fel. Az önkormányzat költségvetésében külön keretet hoznak létre a városvezető jutalmazására, amit két tételben kaphat meg: először, mikor előkészíti a költségvetést, másodszor, amikor végrehajtják – írja a MagyarNarancs. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

6,6 millió forint

A jutalom összege kétszer háromhavi illetménye, ami Nagy János polgármesterre vonatkozóan havonta 1,1 millió forint, így összesen 6,6 millió forint illeti meg. A költségvetésről jövő héten szavaz a város képviselő-testülete, ezen a héten a szakbizottságok tárgyalják, ahol a fideszes képviselők támogatásával sorban elfogadták. A polgármester dupla jutalmát az egyes személyi juttatások közé csomagolták több, az önkormányzat dolgozóit illető cafeteria és rekreációs keretek megállapításai közé a költségvetési rendeletben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Solymáron is 6 milliót kapott a polgármester

Itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is megírtuk, hogy legutóbb Solymáron volt abból ügy, hogy a polgármester, Szente Kálmán szintén hathavi bónuszt szavaztatott meg magának. Ott a jutalmazást azzal indokolták, hogy kiváló helyzetben van Solymár. A polgármester a családi házuk hitelének törlesztésére költötte a jutalmát.

Leszavazták a jutalom ellenzőit

Szigetszentmiklóson, Jószai Attila, DK-s önkormányzati képviselő a szociális bizottság ülésén javasolta, hogy vegyék ki a költségvetései rendeletből az oda nem tartozó elemet, de leszavazták. A képviselő szerint az előterjesztés jogilag is aggályos, mivel a költségvetés és a zárszámadás elfogadása testületi hatáskör. Ha a testület ezeket nem fogadná el, akkor törvénysértő a működése, tehát mindenképpen meg kell szavazni a polgármester jutalmazásával együtt.

A korábbi polgármester nem kapott jutalmat

A képviselő szerint jutalmat a polgármester az adott időszakban végzett munkájáért lehet határozattal elfogadni, viszont Nagy János ilyen előterjesztést nem tett. Jószai emlékeztetett arra, hogy még Szigetszentmiklós korábbi fideszes polgármestere, Szabó József sem vett fel jutalmat 2014 óta. 

Nincs indok

Az ellenzéki képviselő nem kapott választ arra, mi az indoka a jutalmazásnak, hiszen a polgármesternek kötelessége beterjeszteni a költségvetést február 15-ig. Egy homályos választ kapott a bizottsági ülésen: valaki egy megbeszélésen vetette fel a jutalmazásai javaslatot.

Összevesztek az összefogás emberei

Szigetszentmiklóson az ellenzéki összefogást Jószai Attila hozta össze 2019-ben, ennek köszönhetően került Nagy János független jelölt a polgármesteri székbe. Az ellenzéki együttműködés már 2020 nyarán repedezni kezdett: a DK és a Momentum átlátható és demokratikus önkormányzati működést szeretett volna elérni az ellenzék közös választási programja alapján, ennek azonban nem tudtak érvényt szerezni a polgármesternél. 

Teljes szakítás

2021 elején végképp szakítottak, amikor a polgármester takarékossági okokra hivatkozva Jószait leváltotta alpolgármesteri tisztségéből – a DK, a Momentum és az MSZP tiltakozása ellenére. Néhány nappal azután kerített erre sort, hogy a DK-s alpolgármester felesége, Jószai Teodóra bejelentette indulását az ellenzéki előválasztáson, amelyen a polgármester a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával indult és maradt alul.

Jogtalan volt a leváltás

A kormányhivatal ősszel Jószai elmozdítását jogsértőnek minősítette, mégsem kapta vissza pozícióját, annak ellenére, hogy a képviselő-testület többsége ezt figyelembe véve semmissé tette leváltását, és ki nem fizetett bérét is megszavazta. Miután ezt sem sikerült érvényesíteni, Jószai tavaly májusban pert indított az önkormányzat ellen, hogy az elmaradt járandóságát megkapja.

Személycserék Szigetszentmiklóson

Szigetszentmiklós 14 fős képviselő-testületében a többséget az ellenzéki Összefogás a Városért koalíció 8 tagja jelentené az öt fideszes és egy független képviselő mellett, csakhogy a polgármester időközben rendre maga mellett tudhat fideszes szavazatokat. Szeptemberben leváltotta az önkormányzat bizottságai éléről a momentumos és a DK-s bizottsági elnököket, a felügyelő bizottságokban lecserélte a két ellenzéki tagot, helyükre fideszes politikusokat jelölt, írta meg a 24.hu. A személycseréket aztán meg is szavazta a testület. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere – BPK-montázs, eredeti kép forrása: Facebook/Nagy János oldala