Szente Kálmán az extra juttatást nem habozott elfogadni, és készséggel el is árulta, mire költötte azt.

Októberben szavazták meg a jutalmat

A solymári képviselő-testület október végén nagy összegű bónuszt szavazott meg a település polgármesterének. Hat havi plusz pénzt kapott ennek értelmében a település első embere, Szente Kálmán. A főállású polgármester bére ugyanis bruttó 975 ezer forint. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól alakul a település sorsa

“Solymár szerencsére kiváló gazdasági helyzetben van. A vállalkozásaink száma történelmi rekordot döntött (1838 db), az adóbevételünk szintén” – mondta Szente Kálmán. A 24.hu megkeresésére elárulta, hogy felvette-e a jutalmát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez lett a pénz sorsa

Solymár polgármestere elfogadta a jutalmat. Elárulta azt is, hogy mire költötte az összeget. Befizette egyetlen ingatlantulajdona, a solymári családi háza hitel-előtörlesztésére.

Ezért van jó helyzetben Solymár

A polgármester elmondta, az elmúlt évek során energiamegtakarítási programokat és pályázatokat hajtottak végre. A közvilágítást saját erőből energiatakarékosra váltották, ezért az energiaválság nem érinti olyan súlyosan a községet, mint más településeket. Ennek ellenére nem titkolta, hogy a válság hatásait azért érezni fogják.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezért kapta a jutalmat

Gulyás István, a pénzügyi bizottság fideszes vezetője még októberben meg is indokolta, miért jár a magas összegű jutalom Szente Kálmánnak. Szerinte egy polgármesternek az a feladata, hogy induljon pályázatokon és kezelje a válsághelyzetet. A vízhiány alkalmával ez meg is történt elmondása alapján.

Korán felismerte a helyzetet

További érv volt a jutalom kiosztása mellett az, hogy előre felismerte az energetikai korszerűsítés fontosságát a polgármester. Ezt Szente Kálmán már évekkel azelőtt megkezdte Solymáron, mielőtt más települések. Sok városban, községben és faluban csak most fognak nekilátni például a közvilágítás energiatakarékossá cserélésére.

A fóti polgármester másként döntött

Hathavi fizetésének megfelelő jutalmat kaphatott volna Fót polgármestere. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta egy kormányinfó alkalmával, hogy a győri valamint a fóti fideszes polgármestereknek adott jutalmakat nem tartja méltányosnak. Végül Vass György ennek hatására vagy sem, de lemondott a jutalmáról.

Megindokolta, miért nem kérte a jutalmat

Az ATV Híradójának elárulta, bár a pénzre a jelen helyzetben mindenkinek szüksége van, mégis túlzónak érezte a jutalmat. A kollégái egyhavi jutalomban részesülnek, így nem érezte volna korrektnek, ha eközben ő a hat havi jutalomat markol fel. Végül erről a jelentős jutalomról teljes egészében lemondott.

Győr polgármestere is döntött

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere azt kérte a jegyzőtől, független szakemberektől kérjen jogi állásfoglalást, jár-e számára a jutalom vagy sem. Végül a település vezetője úgy döntött, hogy magánszemélyként 3 millió forintot ajánl fel jótékony célokra. Annak a klinikának a közhasznú alapítványának ajánlották fel az összeget, amelyben egy családtagjukat kezelték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív