Az alapvető élelmiszerekre vonatkozó ársapka december 31-ig volt érvényes, kiderült, hogy az intézkedés érvényben lesz-e jövőre.

Eredetileg az év végéig volt érvényes

A kormány korábban úgy döntött, hogy az alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstop 2022. december 31-éig marad érvényben. Eredetileg az üzemanyagokra vonatkozó, 480 forintos ársapka is eddig lett volna érvényben. A kormány azonban december 7-én késő este az üzemanyag-ellátásban fellépő zavarok miatt az üzemanyagárstopot váratlanul eltörölte. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekre az élelmiszerekre vonatkozott az árstop

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

Ezek is érdekelhetnek!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több ársapkás termék fogyott az idei év során

2022-ben igen kelendőnek bizonyultak az ársapkás termékek, világított erre rá az AKI Piaci Árinformációs Rendszer. 2021 azonos időszakához viszonyítva 81%-kal több 2,8%-os UHT tejet vettek idehaza a vásárlók, míg más árstopos termékek iránt több, mint 25%-kal nőtt a kereslet. Liszt esetén ez az érték 27%, de 44%-kal nőtt a finomított napraforgó-étolaj, 34%-kal a csirkemell, 46%-kal a csont nélküli sertéscombból megvásárolt mennyiség.

Ez lehet a növekvő kereslet oka

Sokan attól tartanak, hogy ha kivezetik az árstopokat, akkor rendkívül magas lesz ezen élelmiszerek ára egyik pillanatról a másikra. Ennek köszönhetően jelentős mennyiségű azok száma, akik bespájzolnak az ársapkás élelmiszerekből. Nagy István agrárminiszter tudatos vásárlásra kérte a fogyasztókat a felhalmozás helyett.

Ennyi terméknek kell lenni a boltok polcain

A kereskedőknek kötelessége biztosítani, hogy annyi termék legyen az árstopos termékekből a boltjaik polcain, amennyi átlagosan fogyott belőlük naponta 2021-ben. Azt, hogy ez valóban így van-e, az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálja időről időre. Ha valaki megszegi ezt a szabályt, az súlyos pénzbírságot kaphat, sőt, akár be is zárhatják az adott üzletet.

Ezt mondta az agrárminiszter

Nagy István szerint az elhibázott brüsszeli szankciók az okai annak, hogy Európában rendkívül magasak az energiaárak. Ez kihatással van az élelmiszerek árára is. Az olajszankciók a kialakult helyzetet tovább súlyosbítják – mondta.

Döntést hoztak

A kormány a 2022-es év végére ígérte, hogy bejelenti: meghosszabbítja vagy megszünteti az élelmiszerárstopot. Végül úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják. Az árstopról szóló rendelet hivatalos, hiszen a Magyar Közlönybe is bekerült.

Eddig lesz érvényes

A friss rendelet szerint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó ársapka 2023. április utolsó napjáig lesz érvényben. Hogy ez lesz-e a végső dátum, vagy később újból meghosszabbítják az árstopot, még nem lehet tudni. Várhatóan ezt majd a tavasszal fogja eldönteni a kormány.

Nagyot drágulhatnak az élelmiszerek, ha feloldják az árstopot

Az RTL augusztus végén arról számolt be, hogy ha az étolajra nem volna érvényben ársapka, akkor körülbelül 1300-1400 forint lenne litere. A csatornának nyilatkozó közgazdász, Raskó György szerint az élelmiszerárstopot fokozatosan fogja kivezetni a kormány. Hozzátette, azok az élelmiszerek, amik ársapkásak, a szomszédos országokban 40-50%-kal kerülnek többe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív