Megjelent a Magyar Közlönyben az egyetemi klinikák és egyházi kórházak egyes ingatlanüzemeltetési feladatai ellátásához szükséges további intézkedésekről szóló határozat. A kormány az orvosképzést folytató egyetemi klinikák és egyházi kórházak idei ingatlanüzemeltetési költségeihez, az Egészségbiztosítási Alapból járó finanszírozás mellett, beépülő jelleggel további 16,5 milliárd forrást biztosít. Az állam által fenntartott János kórház felújítása azonban még várat magára.

Egyetemek finanszírozása

Varga Mihály pénzügyminiszternek a kultúráért és innovációért felelős Csák János miniszter bevonásával kell gondoskodnia arról, hogy az orvosképzést folytató egyetemi klinikák vagyonkezelő alapítványai kapjanak felsőoktatási feladataikra 13,3 milliárd forintot – áll a Magyar Közlönyben, amelyet a 24.hu vett észre.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pintér Sándort bízták meg

A pénzügyi tárca vezetőjének és Pintér Sándor belügyminiszternek a feladata, hogy az egyházi kórházak ingatlanüzemeltetési költségeikre 3,2 milliárd forintot kapjanak. Orbán Viktor kormányfő erre a pénzügyminiszternek azonnali határidőt szabott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Romokban a János kórház

Többször írtunk arról, hogy az állam által fenntartott János kórházban szörnyű állapotok uralkodnak. Már-már a betegellátás is veszélybe került, de több olyan osztály van, ahol ugyan még lenne is személyzet, de be kellett zárni, mert meghibásodott a fűtés. Ilyen volt októberben a gasztroenterológia osztály és a pszichiátria is.

Sok beteg tartozik oda

Minden választási kampányban felmerül az intézmény felújítása. A János kórház nemcsak a Budán élőket látja el, hanem az agglomerációban élőket is.

Fürjes Balázs megígérte

A 2022. áprilisi országgyűlési választás előtt Fürjes Balázs, a Fidesz hegyvidéki képviselőjelöltje a 24.hu-nak adott interjújára a János kórház felújításával kapcsolatban ezt mondta: „A helyzet ötven év alatt alakult ki, ez egy több évtizedes adósság. Az új Észak-budai Centrumkórház, azaz egy új János kórház megépítése a következő ciklusban kezdődhet el. Hároméves tervezési folyamat zárul, heteken belül elkészülnek a kórházfelújítás és az új kórház, új szakrendelő építési engedélyes tervei. Akkor indulhat az építési engedélyek beszerzése. A tervek, egy 80 ezer négyzetméteres új központi tömbről és a pavilonok felújításáról szólnak”.

Nem lesz teljes felújítás

A napokban, a 24.hu-nak a János kórház sajtóosztálya azt írta, hogy az intézmény teljes felújításától most szó sincs, de megújul a traumatológia és nemsokára elkezdik a szemészet rekonstrukcióját is.

Lélegeztetőgépek Egyiptomnak

A kormány egy másik határozatában arról döntött, hogy az Egyiptomi Arab Köztársaságnak Magyarország a szolidaritás jegyében ingyen átad 200 lélegeztetőgépet. A magyar állam a koronavírus-járvány idején 300 milliárd forintot költött kínai lélegeztetőgépek ezreire, melyek nagy része használatlanul maradt, nagy részület külföldre ajándékozták, ennek része lehet az egyiptomi adomány is.

13 ezer forintért árverezik

Hétfőn írta meg a 444.hu, hogy az eredetileg darabonként 10 millió 760 ezer forintért vett kínai lélegeztetőgépeket óriási engedménnyel, darabonként már 13 ezerért próbálják eladni a végrehajtói kamara árverési oldalán.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budai Irgalmasrendi Kórház