A János kórházban évek óta embertelen állapotok uralkodnak. Az utóbbi hetekben derült ki, hogy négy épületben, köztük a pszichiátrián és a gasztroenterológiai osztályon nincs fűtés. Július végén a kórház szülészetén, a dolgozók öltözőjében patkányt láttak, a kórház vezetősége akkor azt mondta, ez „csak” egy véletlen volt, pár nap után befogták a rágcsálót. Gulyás Gergely szerint a kormánynak nincs dolga a János kórházzal, az igazgatónak kell megoldania a helyzetet.

Fáztak a betegek és az orvosok

Még október közepén írtunk arról, hogy a Szent János Kórház négy osztályán is fűtési gondok vannak, a belgyógyászaton például voltak orvosok, akik kabátban dolgoztak. Miután a nyilvánosság számára is kiderült, hogy fáznak a betegek a gasztroenterológiai osztályon, pokrócokat osztogattak a kórtermekben. Akit pedig tehettek, hazaküldtek.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átköltöztették az osztályt

Időközben a gasztroenterológiai osztályt át is költöztették a Kútvölgyi Tömbbe, ahol a kardiológia, a patológia és a sebészet is működik. Viszont a pszichiátrián sem volt fűtés. Az épület rendszerét mai napig nem sikerült rendbehozni. A kórház vezetősége pedig úgy döntött, nem fogad új betegeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem működik a pszichiátria

A hvg.hu most megkérdezte a Szent János Kórházat, sikerült-e azóta megjavítani a fűtést, és ismét megnyitni az osztályt. Azt írták, a fűtéssel összefüggő hibák javítása folyamatban van, a pszichiátriai fekvőbeteg felvételt „a betegérdekeket szem előtt tartva” átmenetileg lemondták, új betegek felvétele pedig „csak a fűtési rendszer teljes helyreállítását követően lehetséges, amire reményeink szerint december első felében sor kerülhet”.

Megszólalt a főorvos

Nagyjából két héttel ezelőtt így fogalmazott Funk Sándor, pszichiáter főorvosa a kialakult helyzetről az RTL-nek: „A Nyírőnek is egészen nagy számú pszichiátriája van és a Honvéd Kórháznak is. 60 vagy 80 ágyas talán a János Kórház, nagyjából ugyanannyi beteg, kérdés, hogy van-e ennyi üres ágy, illetve majdnem biztos, hogy nincs, tehát betegeket kell elbocsájtani”.

Hazaküldték a betegeket

Valószínűleg ezért is a János kórház pszichiátriáján kezelt betegek egy részét hazaküldték, és csak azokban a kórtermekben maradhattak ellátásra szorulók, ahol a radiátorok cseréje és a fűtés javítása már megtörtént.

Más osztályokon helyezték el a betegeket

A János kórház kommunikációs vezetője, Sebők-Tóth Kata azt írta, hogy azokat a betegeket, akiknek az állapota lehetővé tette, kezelőorvosuk javaslatára hazabocsátották, egyes betegeket pedig más osztályokra helyeztek át. Az intézményben lévő minden fekvőbeteg fűtött kórteremben van elhelyezve.

Kifestették a WC-ket

„A fűtésjavítás miatt kényszerű állásidőt kihasználva sor került az I. emeleti betegellátó helyiségek higiénés célú kifestésére” – írta a kommunikációs vezető. vagyis legalább kifestették a WC-ket és a zuhanyzókat. A kórház azt reméli, hogy december elején már újra lesz fűtés az osztályon és akkora állhat helyre a megszokott betegellátás.

Nincs ezzel dolga a kormánynak

Pár héttel ezelőtt, a Szent János kórház fűtési gondjairól a  Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ezzel nekik nincs dolguk. „Nem a kormánynak kell, hanem a kórház vezetésének kell azonnal közbeavatkoznia” – közölte Gulyás Gergely.

Ki ez a Ralovich Zsolt, a Szent János kórház főigazgatója, aki nem tudja megoldani a fűtést?

A Szent János kórház főigazgatója Dr. Ralovich Zsolt még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint is sokat tehetne azért, hogy a Jánosban ne fázzanak a betegek, legyen fűtés és normálisabb állapotok legyenek. Ralovich doktor 1994-ben szerezte meg az orvosi diplomáját, ezt követően a nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint inkább a menedzserség érdekelte. 2001-ben orvos-közgazdász diplomát szerzett, 2008-tól a fővárosi önkormányzatnak is dolgozott, a főpolgármester szakértője volt, ráadásul egészségpolitikai programok kidolgozásában is részt vett. Meglepő, hogy egy ilyen ember nem nagyon tud tenni semmit annak érdekében, hogy az irányítása alatt működő Szent János Kórház ránézésre ne az egyik leglepukkantabb kórház legyen Budapesten. Úgy tűnik ezt egyre többen látják a politikai felsővezetésben is.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: János kórház – Forrás: BPK