A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése értelmáben a 7. kerületi önkormányzat tulajdona marad a Király utca 25.,27. és 29. szám alatti házak, valamint a velük szomszédos játszótéri telek.

Jogerősen nyertek

A kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy jogerősen pert nyert az önkormányzat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Perköltség

A 24.hu cikke szerint, ha veszítettek volna, akkor az a kerület pénzügyi csődjét hozta volna magával, így viszont csak az ingatlanokra pályázó két cégnek, a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden Kft.-nek kell közel 50 milliós perköltséget kell fizetnie az elhúzódó bírósági eljárás miatt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az ingatlanok ügye

Az ingatlanok eladási több mint másfélévtizede kezdődött, de 2020 novemberében élesedett, amikor kiderült, hogy a cégek, közel 10 milliárd forintos kötbérköveteléssel álltak elő, amivel azonnal csődbe dönthették volna a kerületet. A kötbér egyébként azóta nagyjából havi 600 millió forintos tétellel növekedett tovább.

Ezt állították a cégek

A két cég azóta is állította, hogy a 7. kerület korábbi, fideszes vzetése, , a 2019-es önkormányzati választás előtt elkötelezte magát az ingatlanok átadására. Ez viszont nem történt meg, a vezetés pedig olyan rövid határidőkre vállalta a lakók kitelepítését, továbbá a különböző adminisztrációs intézkedések lebonyolítását, hogy azok egy része már az önkormányzati választás előtt lejárt. Az akkori polgármester, Vattamány Zsolt, és csapata lyan szűk határidőket szabtak maguknak, hogy esélytelen volt, hogy az amúgyis olcsó, 2,6 milliárdos vételárat megkaphassák.

Nem szerepelt az átadás-átvételben

Niedermüllerék állítása szerint az ügylet nem szerepelt a 2019-es önkormányzati választást követő átadás-átvételben, vagyis mire először szembesültek az óriási ütemben növekvő kötbérrel, addig az már megközelítette az ingatlanokért eredetileg felajánlott 2,6 milliárdos árat.

Semmis megállapodás

Niedermüller semmisnek tartotta a megállapodást, erre hivatkozva pedig nem teljesítette a cégek követelését. 2020 novemberében azonban a két cég megbízásából egy végrehajtó 417 millió forintot emelt le a kerület számlájáról, írja a 24.hu.

Versenyeztetés nélkül

Az ítélőtábla most kimondta, hogy a Vattamányék által megkötött szerződés semmis, ugyanis a felek nem tartották be a kötelező versenyeztetést, ezáltal a Sunbelt Property és a Sunbelt Garden versenyeztetés nélkül jutottak hozzá a nagyságrendileg 5 milliárd forintot érő belső-erzsébetvárosi ingatlancsomaghoz.

Hűtlen kezelés

Az önkormányzat a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodán keresztül büntető eljárást kezdeményezett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2020-ban nyomozást rendelt el az ügyben, számolt be róla a portál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Király utcai épületek – Forrás: Google Maps