Újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket. Navracsics Tibor szerint Budapest fejlesztését elsőrendű prioritásként kell kezelni, de oda kell figyelni a fővárost körülvevő térségre is. A miniszter hétfőn egyeztet Karácsony Gergellyel a felmerülő kérdésekről.

Térségi fejlesztések

Navracsics Tibor nagyon előremutatónak tartja a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István által felvetett javaslatot, miszerint fontolják meg azt, hogy az egykor létezett, de megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére, vagy azt újjáélesztve hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közös koncepciók

Ez Budapest és a főváros környéki települések számára egy fejlesztési fórum lenne és lehetővé tenné, hogy megvitassák a közös kérdéseket és kialakítsák azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyek a két térség számára egyaránt előrelépést jelentenének.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Óriási a szakadék

Navracsics Tibor kiemelte: Pest megye és Budapest kapcsolatrendszere meglehetősen szoros és “zaklatott” is, és ez így van a fejlesztéspolitika területén is. Míg Budapest egy főre jutó GDP-je jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot (153 százalék), addig Pest megye az uniós átlag 59 százalékán van – mutatott rá a miniszter, aki szerint ebből is jól látszik az egymással szomszédos térség fejlettsége közötti szakadék.

Törvényt kell módosítani

A több polgármester által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják és amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét.

Érdekellentétek

A miniszter reményei szerint a közeljövőben meg is alakulhat a – munkanevén – budapesti agglomerációs fejlesztési tanács. Ez hasznos fóruma lehet majd ennek a kiemelt jelentőségű térségnek, ezáltal Pest megye és Budapest érdekeit jobban tudják majd harmonizálni és távlati célokat, fejlesztéseket tudnak majd megfogalmazni – mondta Navracsics Tibor.

Hétfőn egyeztet Karácsony Gergely és Navracsics Tibor

Karácsony Gergely a közösségi oldalán írt arról, hogy örül annak, hogy „a kormány észrevette, közösen tennünk kell Budapest és környékének, Magyarország Szívének fejlesztéséért”. Ők egyébként éppen ezért kezdeményezték februárban a fővárosi térségek együttműködését, mert a problémák közösek, ezért a megoldások is csak közösek lehetnek.

A kormány felismerte a felelősséget

Első lépésnek jó jel, hogy a kormány felismerte a felelősséget. Hétfőn egyeztetek Navracsics miniszter úrral, bízom benne, hogy az uniós források mellett, erről is beszélni fogunk – írta a főpolgármester.

Megújítanák a területfejlesztést

Két hete kezdődött el az a konzultáció a magyar területfejlesztési politika szakpolitikai keretrendszerének megújításáról. Ennek részeként a 2014-ben elfogadott területfejlesztési koncepció félidős felülvizsgálatát végzik el az önkormányzatokkal és a térség gazdasági szereplőivel.

Összenőtt térség

Navracsics Tibor szerint Budapest fejlesztését is elsőrendű prioritásként kell kezelni, oda kell figyelni a fővárost körülvevő térségre is. A mindennapi életben elválaszthatatlanul van összekövetve ez a két térség – fogalmazott.

EU-s pénzek érkezhetnek az agglomerációba

Szabó István hétfőre összehívta az agglomerációs települések nyolcvan polgármesterét és meghívta Navracsics Tibort, hogy beszéljenek a következő időszak uniós forrásairól, hiszen Pest megye először részesülhet TOP-forrásokból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: Egyeztetés a fejlesztési fórumról, MTI/Illyés Tibor