Andrea kifizetett 3,5 millió forintot, a vételár több mint 20 százalékát évekkel ezelőtt, mégis utcára tették a botrányos történetű veresegyházi Gyermekliget lakóparkból. A bíróság a befektetőnek adott igazat, miután az édesanya nem tudta befizetni a másodfokú per elindításának költségét.

Így indult a kálvária

Andrea egy 43 négyzetméteres kis lakást vásárolt évekkel ezelőtt a veresegyházi Gyermekliget lakóparkban. Számlát is kapott az előlegről és a törlesztett részletekről, de miután a beruházó céget felszámolták, az építkezést finanszírozó másik társaság az érvényes szerződés ellenére a teljes, 16,5 millió Ft vételáron felül további 10 milliót követelt az anyukától. Az indoklás megdöbbentő: Andrea 2017-ben kötött szerződést, 2018-ban be is költözött, de 2021-ben már sokkal magasabbak az ingatlanárak, vagyis fizetnie kell. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem vett fel több hitelt

Mivel Halász-Homoki Andrea nem tudott több hitelt felvenni, kitették otthonából. Pert indított, a bíróság pedig másodfokon is úgy döntött, ezt ma következmények nélkül meg lehet tenni, és úgy tűnik, bárki mással is Magyarországon.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elszámolási vita

„Az történt, hogy az építkezést finanszírozó befektetőnek elszámolási vitája lett a beruházóval, felszámolási eljárást indított ellene, és a tartozást a lakókon hajtotta be, többek között rajtam is” – mondta a károsult édesanya a Blikknek, erről korábban mi is írtunk.

Megfenyegették

„Az sem érdekelte őket, hogy én vételárat fizettem és tulajdonom van. Ők úgy könyvelték el az egészet, hogy a lakóparkon egyetemleges jelzálog van” – mesélte. Ezek után a felszámoló megfenyegette a babát váró anyukát, ha nem költözik ki, naponta sok ezer forint használati díjat számol fel.

Még 10 milliót fizessen

„Akik tudtak és hajlandóak voltak kifizetni a rájuk erőltetett további milliókat, azok maradhattak. Én viszont felvettem 13,5 millió forint jelzálogkölcsönt a szüleim házára, hogy egy összegben rendezzem a már kifizetett 3,5 és a 16,5 millió forint közötti különbözetet, de nem mentek bele, azt mondták, a mai ingatlanárak mellett még 10 milliót kell fizetnem” – folytatta.

Tovább törleszt

„Nem tudtam, pereltem, közben pedig törlesztem a banknak a semmire a havi 85 ezer forintot, körülbelül 20 évig. Várandósan kellett kiköltöznöm a lakásomból, így mentem átadni a kulcsokat a felszámolóbiztosnak. Azt gondoltam, csak átmenetileg, mert minden ügyvéd, szakjogász azt mondta, nekem van igazam, a pert biztos megnyerem” – tette hozzá.

Nem tud perelni

A bíróság ítélete alapján végül Andrea bukta az otthonára spórolt 3,5 millió forintot, muszáj elfogadnia, hogy ezt a pénzt, ahogy ő fogalmazott, gyakorlatilag ellopta tőle a befektető társaság. És még 200 ezer forint perköltséget is be kell fizetnie. Andrea végül azért nem fellebbezett, mert nem tudta befizetni a másodfokú per elindításának költségét.

Előre fizettek

Évekkel ezelőtt írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy balhé alakult ki Veresegyházon a Gyermekliget lakópark első ütemének építése kapcsán. Több lakó már akkor befizette a lakás árát, amikor még fel sem épültek az ingatlanok. Költözéskor kiderült, kábelek lógnak ki a falakból, közös folyósokon vannak a bojlerek ráadásul jogilag sok minden nem tisztázott.

Kikapcsolták volna a gázt az előző télen

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű cégnek nyilvánította a beruházót, hogy a bürokrácia útvesztőiben gyorsabban haladjon a lakópark kesze-kusza ügye a magoldás felé.

2021 januárjában segítséget kínált az önkormányzat

2021 januárjában a Veresi Krónikában jelent meg az a polgármesteri határozat, amely segítséget ígért. 33 millió forinttal járultak volna hozzá a lakópark fűtési rendszerének és melegvíz ellátásának tervszerinti befejezéséhez. A beruházás fedezete az önkormányzat 2021. évi költségvetés beruházási előirányzata. A határozatban az áll, hogy a beruházás összegének megtérüléséről a felszámolási eljárás fő hitelezőjével, a TRAVILL Zrt. képviselőjével folytasson tárgyalásokat a polgármester és egy hónapon belül kerüljön a képviselő-testület elé az írásban rögzített megállapodás-tervezet jóváhagyásra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gyermekliget lakópark