Ugyanis nem viselheti nevét olyasvalakinek utca, aki részt vett „a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában” – márpedig a néhai kormányfő több tisztséget is viselt az MSZMP-ben.

Demokratikusan megválasztott miniszterelnök

„Sajnáljuk, hogy kisstílű politikai vita lett egy közterület elnevezéséből. Egy nemzetközileg elismert és Magyarországon legitim módon megválasztott miniszterelnök érdemesített arra, hogy közterületet nevezzenek el róla” – írta a 13. kerületi önkormányzat sajtóosztálya a Népszava érdeklődésére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aktivizálódó főispán

A lap azt követően kereste meg az angyalföldi hivatalt, hogy Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal főispánja (Józsefváros volt fideszes polgármestere) szerint harminc napon belül át kell keresztelni a Horn Gyuláról elnevezett sétányt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt mondja a jog

Amennyiben egy budapesti kerület úgy dönt, hogy valakiről szeretne egy közterületet elnevezni, akkor a mostani szabályok szerint azt jóvá kell hagyatni a Fővárosi Közgyűléssel. A testület tavaly nyáron áldását adta, hogy a volt szocialista miniszterelnökről legyen elnevezve sétány.

Nemmel szavazott a Fidesz

„Tudjuk, volt olyan, hogy Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt. Amikor utcát (sétányt) nevezünk el róla, amellett is hitet teszünk, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani” . Így érvelt Karácsony Gergely a szavazáskor, amit az akkor a kisebbségben lévő Fidesz nem támogatott.

Második kör – újabb jóváhagyás

Ám ahogy az várható volt, a névadást heves viták kísérik. Sára Botond főispán arra kérte a közgyűlést, hogy tárgyalja újra a kérdést. Ennek az lett az eredménye, hogy idén másodjára is jóváhagyták a Horn Gyula sétány elnevezést.

Nem utasítgathat a főispán

Azonban magasabb fokozatra kapcsolt a főispán is: a minap konkrétan egy levélben szólította fel a közgyűlést az elnevezés megváltoztatására. Azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, hogy Sára Botond csak úgy utasítgathatja a közgyűlést.

Nem kötelező így tennie a közgyűlésnek

„Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak” – érvelt az általános főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus megjegyezte, a kormányhivatal törvényességi észrevételt tett, ám a fővárosi közgyűlés számára nem kötelező megváltoztatni a Horn Gyuláról elnevezett közterület nevét.

Bíróság dönthet a kérdésben

Így a közgyűlés ugyan megtárgyalja azt, amiről már kétszer szavazott, ha pedig fenntartja állá spontját, akkor marad a Horn Gyula sétány elnevezés. Ha ezt Sára Botond vitatja, akkor pedig bírósághoz fordulhat.

Kiss Ambrus jó döntésnek tartja az elnevezést

„Helyesen jártunk el, amikor úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk a 13. kerületi önkormányzat javaslatát, és közterületet nevezünk el a volt miniszterelnökről” – jelentette ki Kiss Ambrus. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)