Elképesztő jelenetre lett figyelmes egy férfi még tavasszal Törökbálinton. Azt látta, amint egy nő minden ok nélkül bántalmazza a kutyáját. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, azonban az ügyészség szükségesnek látja a nő felelősségének vizsgálatát.

Törökbálinton, 2022 áprilisában, a reggeli órákban egy férfi autójával megállt a Rákóczi utca és József Attila utca sarkán. Éppen átment előtte egy nő, aki kutyát sétáltatott. A nő egyszer csak a kutyát ütni kezdte a kezében lévő póráz csatos végével. Ezután elsétált a dohányboltig, ahol kikötötte a kutyát egy fához, majd ott is elkezdte ütni. Ekkor már úgy, hogy a kezében lévő szatyrot odatette a kutya fejéhez és ököllel ütötte – közölte oldalán a Magyar Állatvédelem.

Nem volt tétlen a szemtanú

A férfi odament hozzá és számonkérte rajta a történteket. Erre a nő kiabálni kezdett vele, majd elment onnan, viszont kutyáját addig ütötte, ameddig az el nem szaladt tőle

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Dühében ütötte

Az illető arról is beszámolt, hogy az eb semmi okot nem adott arra, hogy verjék. A kutya nem volt agresszív, nem támadt senkire vagy semmire, gazdája dühből ütötte, a kutya pedig nyüszített.

Nem csak kutyájával viselkedett vállalhatatlanul

Később az is kiderült, hogy a nő a közeli élelmiszerüzletben is kötekedett a vásárlókkal, valamint a szomszédos dohányboltban is inzultálta az eladót.

Nyomozás indult, de azt befejezték

Az ügyben nyomozás is indult, melyet azonban megszüntettek, mert kiderült, a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy a kutya maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza.

Ennek ellenére lesz jogi következménye az ügynek

Noha a nő elkerülte a büntetőeljárást, azonban a történet itt nem ért véget. A törvény szerint ugyanis nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.

Lépett az ügyészség

Mivel az ügyészség közérdekvédelmi feladatai közé tartozik az állatok védelme, ezért a Pest Megyei Főügyészség e jogkörében vizsgálatot indított az ügyben.

Szükségtelen szenvedést okozott a kutyának

A vádhatóság álláspontja egyértelmű volt: a nő magatartása ugyan nem okozta a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását, de az állatnak szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott.

Vizsgálat indult ellen

Ugyanakkor szükséges a nő jogi felelősségét vizsgálni, igaz nem büntetőeljárás keretében. Éppen ezért intézkedtek az illetékes állatvédelmi hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatása érdekében, melynek befejezését figyelemmel kísérik. Mindez már csak azért is fontos – mert mint a nyomozás során kiderült – a nőnek több kutyája van.

Eltiltás várhat rá

Amennyiben az ügyészség arra jut, hogy a nő törvényt sértett, akkor bizonyos ideig eltilthatják az állattartástól. Ennek megszegése súlyos pénzbírsággal jár, és ha valaki ennek hatálya alatt követ el állatkínzást, az súlyosabb büntetésre számíthat.

Kiemelt képünk illusztráció.