Egy budapesti gyógyszerész 2020 októberében 2 doboz lóféreghajtót rendelt Indiából saját felhasználásra, de a tablettákat lefoglalták a határon. Sőt, a rendőrség házkutatást tartott nála, rabosította és gyógyszerhamisítás bűntette miatt büntetőeljárást indított ellene.

Magyarországon nem engedélyezett

Rajta kívül még négy egészségügyi dolgozó ellen folyik ilyen eljárás a fővárosban – írja a Telex. A BRFK szerint azért, mert mindannyian saját felhasználásra ugyan, de „a Magyarországon nem engedélyezett ivermectin nevű gyógyszert rendeltek külföldről”.

Félt

Az érintett gyógyszerész a Telexnek azt mondta, hogy alapbetegsége miatt egyre inkább féltette az egészségét, ezért rendelte Indiából a gyógyszert. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nem volt gyógyszer otthonra

Akkor „az alapellátásban vakcina és gyógyszer sem állt még rendelkezésre. Otthoni körülmények között az emberek nem tudták gyógyítani magukat. Pedig ennél a betegségnél az időablak kritikus volt, az új törzseknél pedig még kritikusabb” – mondta a férfi.

Most akkor tiltott vagy sem

2020 november végén a Nébih is kiadott egy közleményt, amelyben ugyan nem tiltja a szer használatát, de arra figyelmezteti az embereket: nem jó ötlet lóféreghajtót szedni a koronavírus ellen.

Mennyi 40 szem tabletta

A gyógyszerész és ügyvédje azzal védekezik, hogy összesen két dobozról, azaz 40 szem tablettáról van szó, amit saját magának rendelt, tehát „nem volt haszonszerzési cél mögötte”, mondta Enzsöl Péter.

Azért vizsgálják

Az ivermectin esetleges hatásait egyébként azóta is vizsgálják. Erről Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter beszélt még februárban. Augusztusban a lapnak azt válaszolták a minisztériumtól, hogy „a vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon”

Amerikában is vitatott a használata

Jason McElyea oklahomai orvos arra figyelmeztetett, hogy az emberek ne szedjék az elsősorban lóféregtelenítésre használt ivermectint, amely alacsony dózisban ugyan alkalmazható embereknél is, de nem a koronavírus által okozott Covid-19 esetében. Az orvos arra intett, hogy ez a szer veszélyes lehet, és ezért csak jól megalapozott indokkal írhatja fel valakinek az orvos.

Túladagolás

Jason McElyea arra panaszkodott, hogy az ivermectin-túladagolással kórházba került páciensek további súlyos terhet rónak a covidos betegek miatt egyébként is rendkívül leterhelt kórházakra Oklahomában. Erre reagálva két oklahomai kórház is közleményben azt állította, hogy náluk nem kezeltek ivermectinnel túladagolt pácienseket.

Sokan használják

Az ivermectin alkalmazása annyira elterjedt lett az Egyesült Államokban, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet augusztusban külön figyelmeztetést adott ki, amelyben óva intett a szer alkalmazásától. Az ivermectin lovaknak és teheneknek kifejlesztett gyógyszer, amely nagyobb dózisban súlyos károkat okozhat az embernek – emelte ki az FDA.