Szerda reggel zuhanyzás közben csöngettek Horváth Csaba, Zulgó polgármesterénél a nyomozók, akkor közölték, hogy házkutatást tartanak otthonoában. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta el az ügyével kapcsolatos részleteket.

Házkutatás Horváth Csabánál

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu hírportál is beszámolt, házkutatás volt szerdán a zuglói polgármesteri hivatalban, egy önkormányzati cégnél és az MSZP-s polgármester, Horváth Csaba otthonában. Később kiderült, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt több helyszínen folytatott eljárást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Zuhanyzás közben jöttek a nyomozók

„Reggel 7-kor zuhanyozok, a feleségem kopogtat a zuhanyzó ajtaján, hogy „jöttek az ügyészek” – kezdte a szerdai nap történetét Horváth Csaba. A politikus az ATV-ben azt mondta, egészen szürreális volt, hogy hozzá ügyészek érkeztek. Lement hozzájuk és megkérte őket, hogy várjanak, mert éppen útnak indították a családot.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szürreális volt

Horváth Csaba elkészítette gyermekei uzsonnáját, a felesége pedig elvitte őket iskolába. Azt mondta, az is szürreális volt, hogy közben „nyolc marcona ember ott állt”, ők pedig folytatták a reggeli készülődést. Elmondása szerint nem tudta, hogy miért érkezett a házába 8 nyomozó.  

Nem kerestek semmit

Miután a felesége elment a gyerekekkel, elkezdődött a házkutatás. Horváth Csaba szerint a hatósági embereken látszott, hogy nem keresnek semmit. Belenéztek a karácsonyfadíszeket tároló dobozba, „de látszott rajtuk, hogy nem az volt a cél, hogy találjanak valamit, hanem volt egy elvégzendő feladatuk”, amelyet teljesíteniük kellett.

A Tanú

A politikus azt mondta, hogy neki rögtön a Tanú című filmből az a jelenet jutott eszében, amikor az egyik főszereplő azt mondja: „Elvtársak, a statuálás a lényeg”.

3 dologra voltak kíváncsiak

Az ügyészség munkatársai azt mondták a politikusnak, hogy dokumentumokat, adathordozókat és nagy mennyiségű pénzt keresnek. A polgármester erre azt válaszolta, ő nem otthon, hanem a zuglói polgármesteri hivatalban szokott dolgozni, ezért nem tárolt semmit a családi házban.

Lemásolták a telefonját

A nyomozók nem vittek el semmit Horváth Csaba házából, elkérték a telefonját, amelyet helyben le is másoltak. A politikus jelezte nekik, hogyha papírokra van szükségük, akkor azt az irodájában tartja, azokat ott kell keresni.

Nem vizsgálták át az irodáját

A polgármester azt mondta, hogy szerda délután fél 5-ig 40 nyomozó volt a Polgármesteri Hivatalban, de közülük senki nem ment be az irodájába. Állítása szerint a zuglói hivatalból sem vittek el semmit. Mindössze olyan szerződéseket kértek el, amelyek az interneten is elérhetőek.

Igényt tartottak a nyereségre

A hatóság közleménye szerint a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt – írta szerda délután az ügyészség.

Pénzt vehetett át

A közleményben az is írják, hogy mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt. A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Nem ő szerepel a közleményben

Horváth Csaba erre reagálva az ATV-ben azt mondta, hogy ügyészségi közleményben szereplő helyi politikus, aki a gyanú szerint háromszor 3 millió forintot vett fel, az nem ő, mert ő a vizsgált időszakban nem volt helyi politikus.

Politikai támadás

A politikus fontosnak tartotta elmondani, hogy azon a 8 emberen, aki a lakásában házkutatást végzett, „látszott, hogy feszélyezve érzi magát. Kezdődött Iványi Gáborral, ma én voltam a soron, holnap valaki más lehet. A rendvédelmi dolgozók pedig akiknek ezt el kell végezniük, jól láthatóan ők maguk is szégyellik” – mondta Horváth Csaba.

Ha győz az ellenzék…

A politikus szerint a néhány hét múlva esedékes választáson az is eldől, hogy olyan országban akarunk-e élni, ahol politikai megrendelésre hatósági emberek szállnak meg ellenzékieket. Azt mondta, hogy garantálni tudja, hogy az ellenzék győzelme esetén a rendvédelmi dolgozók soha nem fognak politikai megrendelést kapni.

Mentelmi joga lesz

Horváth Csaba az ATV műsorában azt is elmondta, tud arról, hogy az ügyészek egymás közt beszélgetve azt mondták, hogy ennek az ügynek „péntek előtt meg kell lennie”, ugyanis akkor lesz hivatalos az ellenzék közös listája, amelyen ő is szerepel. Onnantól pedig mentelmi joga van.

Ha kérik, lemond

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, ezután le kellene mondania a listás helyéről, azt válaszolta, ha az Egységes Magyarország szövetsége azt kéri tőle, akkor az már másik történet lesz. Azt mondta, még ha országgyűlési képviselői is lesz, akkor lemond a mandátumáról, mert Zugló polgármestere szeretne maradni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Horváth Csaba – Forrás: Facebook/Horváth Csaba/BPK-montázs