Hogy ne csússzunk el a rejtett buktatókon, pénzügyi, ügyvédi és ingatlanos segítségre is szükségük lehet azoknak, akik az otthonteremtéshez még a jelenlegi állami támogatási rendszerrel, főként a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) akarnak élni.

Kivezetik, máshol nő az összeg

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június 22-én jelentette be, hogy a kormány átalakítja a legfontosabb lakástámogatási rendszerét, a csok-ot. Kiderült, hogy a támogatást kivezetik 2024-től a nagyobb településeken, ugyanakkor a preferált kistelepüléseken a kedvezmény összege még meg is emelkedik.

A támogatás marad

Az új lakóház esetében elérhető csok-támogatás összege 2024-től 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint marad. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokkal több pénzt adnak felújításra

Jó hír viszont, hogy korszerűsítésre, bővítésre jövőre jóval nagyobb összeget lehet lehívni a kistelepüléseken. Pláne, ha a munka elvégzése használt lakás vásárlásával egy időben történik. Ugyanis a támogatás összege kistelepülési használt lakás vásárlása, valamint ezzel együtt megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén 1 gyermeknél 1 millió forint (a jelenlegi 600 ezer forint helyett), 2 gyermeknél 4 millió forint (a jelenlegi 2,6 millió forint helyett), 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint (a jelenlegi 10 millió forint helyett).

Marad a kamat

A csok mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott hitel továbbra is elérhető lesz. Ennek a jelentőségét a bőven 10 százalék fölötti kamatkörnyezetben talán nem is kell bizonygatni. Az igényelhető összeg nem módosul, vagyis új lakás vásárlása esetén az elérhető maximális hitelösszeg 1 gyermek esetén 0 forint, 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Szakértő segítség kell

Szakértők azonban figyelmeztetnek: pénzügyi, ügyvédi és ingatlanos segítségre is szükségük lehet a csok-ot igénybe vevőknek. Fülöp Krisztián, A Duna House nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi vezetője azt mondta, egy-egy hitel vagy támogatás zökkenőmentes igényléséhez a kötelező feltételek előzetes ismerete, a szükséges dokumentáció hiánytalan megléte, valamint a pontos időzítés lesz a kulcs idén. Kiemelte, hozzáértő szakemberek segítségével a folyamat határidőn belül sikerülhet.

Rejtett buktatók

Felhívta a figyelmet, hogy különösen a csok esetében lehetnek rejtett buktatók. Ilyen például, hogy a csok pozitív elbírálásához a legtöbb esetben 180 napos társadalombiztosítási jogviszony szükséges, maximum 30 napos megszakítással.

Folyamatos munkaviszony

Fontos aztán a folyamatos munkaviszony, de az is, hogy a belátható időn belül hitelfelvételt tervező ügyfél ne váltson munkahelyet. Ebben az esetben ugyanis a 30 napos felmondási idővel, az új helyen pedig a minimum 3 hónapos próbaidővel számolva, legalább 4 hónapig nem adható be az igénylés.

További feltételek

Elengedhetetlen feltétel még a megfelelő jövedelem igazolása, a büntetlen előélet, valamint a köztartozás-mentesség. Utóbbi miatt az érintetteknek javasolják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kérjenek egy nullás igazolást.

Az újszülött személyi igazolványát is kérhetik

Ezen felül fontos tudni, hogy néhány banknál már az újszülött gyermek esetében is be kell mutatni a személyi igazolványt, míg máshol elegendő lehet a születési anyakönyvi kivonat is. A közös, azonos címen lévő lakcímkártya is a legtöbb esetben teljesítendő feltétel.

Tízmilliókat spórolhatunk

Nehezítheti még az ügyintézést az év végi hajrá is, hiszen a decemberben karácsonyi szünetet tartó ügyfélszolgálatok, hivatalok is lassíthatják a folyamatokat. Érdemes tehát időben elkezdeni az ingatlankeresést, és megtalálni hozzá a megfelelő szakértői gárdát, hiszen ezzel idén akár tízmilliókat spórolhat a család – húzta alá a szakértő. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: építkezésen – fotó: illusztráció