Ismét rekordot döntött a hazai ipari méretű naperőművek termelése, kedden dél körül nagyjából 15 percen át 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése.

Óriási érték

Ez az érték magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os kapacitása, elektromos összteljesítménye – írta meg a Portfolio. Ebben tehát a háztartási méretű naperőművek, tehát a lakóházakra felszerelt napelemek által megtermelt energia nincs benne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fele megújuló

A Mavir szerint a keddi rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 százalék), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből, a napenergia mellett részben szélenergiából fedeztük.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Önellátók voltunk

A dél körüli órákban Magyarország importra sem szorult a naperőművek termelésének köszönhetően, de egyébként éves szinten a villamosenergia-igénye 25-30 százalékát importból fedezi az ország.

Sok rekord dőlhet meg

Pár héttel korábban, február 10-én is majdnem ennyit termeltek a hazai naperőművek a legnaposabb percekben, az akkori 1953 MW-os termelés is rekordnak számított a magyarországi napenergia-hasznosítás történetében – írta a Telex.

Időjárásfüggő termelés

A napenergia-hasznosítás nagyon időjárásfüggő, télen jóval kevesebb energiát tudnak termelni az ilyen erőművek, míg tavasszal már többet, nyáron pedig – a napos órák magas száma miatt – még többet.

Alacsony az éves arány

A napenergia súlya a hazai teljes villamosenergia-felhasználásban 2022-ben mégis mindössze 6,73 százalék volt, ami egyébként szintén rekord – jegyzi meg a gazdasági lap. Az elmúlt években sok naperőmű épült az országban, és ez a tendencia várhatóan még gyorsulni is fog a következő években.

A Napnak köszönhető mindez

A következő hónapokban várhatóan újabb napenergia-termelési rekordok születnek majd, ahogyan a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül. Utóbbi éven belüli ciklusával összefüggően a naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, és nyáron a legmagasabb, vagyis termelésük ekkor közelíti meg leginkább a beépített teljesítőképességüket, bár a kánikula már bizonyos mértékben rontja a napelemek hatékonyságát.

Nagy arányt képviselnek a háztartások

A háztartási méretű naperőművek beépített teljesítőképessége a legutóbbi, tavaly év végi állapotot tükröző statisztika szerint 1531 MW. Utóbbiak termelése nem jelenik meg a napenergia-termelési statisztikában (a villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképességében sem), és bár kihasználtságuk a professzionális napelemparkokénál is alacsonyabb, így is több száz MW-tal toldhatják meg a hivatalos statisztikában szereplő fotovoltaikus termelési értéket.

Így bővülhetnek a megújulók

Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervében a kormány már azt rögzítette, hogy 2024 harmadik negyedévéig legalább 8000 MW-ra, 2026 második negyedévéig pedig legalább 10 000 MW-ra kell bővülnie az összesített hazai nap- és szélerőmű-kapacitásnak.

Innen indulunk

Ennek nagysága jelenleg mintegy 4300 MW, melyből a naperőművek összesen közel 4000 MW-ot tesznek ki, a szélerőművek beépített teljesítőképessége pedig 323 MW-ot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció