Levelet küldött a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy megyei Szövetsége (NYSZSMSZ) küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek. A megyei nyugdíjas-szervezet a kínai Sinopharm vakcina miatt kereste fel a kormányfőt, ugyanis véleményük szerint egyre bizonytalanabbak az oltottak a tekintetben, hogy vajon a vakcina mennyire hatásos a 60 év felettiek körében.

Levelet írtak Orbán Viktornak

A levélből a Népszava idézett, mint írják: Szövetségünk kéri a miniszterelnök úr intézkedését, hogy a statisztikai mintavétel elve alapján önként jelentkező 60 év feletti nyugdíjasokon az állam költségén végezzék el azt a hatásvizsgálatot, olyan létszámban, amely meggyőzően bizonyítja vagy cáfolja a médiában és a közbeszédben tetten érhető véleményeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aggodalom

A nyugdíjas szervezet aggodalma pedig abszolút nem alaptalan, hiszen mint hogyan arról a napokban itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, a Videoton társ-vezérigazgatója is elmondta, hogy tesztelték a dolgozóikat, mert arra voltak kíváncsiak mennyi ellenanyagot termelt a szervezetük, s arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy a Sinpoharm oltott, 60 év feletti dolgozók körében semmiféle védettség nem alakult ki.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ezt mondták a szakemberek

A cég az eredményt megosztotta egészségügyi szakemberekkel is, akik közölték, ettől még lehet T-sejtes immunizálása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük, ám nagyon úgy néz ki, tévedtek.

T-sejtes immunitás sincs

Sinkó Ottó ugyanis a portálnak elmondta: “Amikor elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése magánvállalatoknál, akkor ezt a vizsgálatot az érintettekkel egyetértésben megrendeltük azon Sinopharmmal oltottak számára, akiknek nem volt antitestes védelmük. Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem.”

Nincs lehetőség másik vakcina felvételére

A kínai vakcinával való oltási kampány pedig éppen az idősek körében vette kezdetét itthon. Mint ismert 5 millió dózis érkezett belőle, ami 2,5 millió ember beoltására volt elegendő. Azok akik megkapták a kínai oltást, azoknak most nincs legális lehetőségük arra, hogy másik oltást vegyenek fel, még akkor sem, ha nem alakul ki védettség.

Nem lehet harmadik oltást felvenni

Arról, hogy nem lehet harmadik oltást felvenni itt a BudapestKörnyéke.hu portálon is beszámoltunk. Mint megírtuk Magyarországon „szabályt szeg az az orvos, aki harmadik vakcinát ad be azoknak a pácienseknek, akiknek a szervezetében nem termelődik elég ellenanyag a második oltás után sem” – ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte pénteken az RTL Híradóval.

Kételyek

A nyugdíjas szervezet pedig pontosan hasonló okoknál fogva kereste most fel Orbán Viktort. A szervezet vezetője, Stikel János egyébként elmondta, különösen zavaró, hogy több hazai és nemzetközi szervezet kételyeket támaszt a vakcinával szemben, ami főleg a beoltottakban komoly bizonytalanságot, félelmet okoz.

Nem lehet harmadik oltást felvenni

Orbán Viktor kormányfő egyébként a ma reggeli rádióinterjújában elutasította annak a lehetőségét, hogy valaki harmadik oltást vegyen fel.

Karácsony Gergely segítségét kérték

Az idősek aggodalma egyébként már odáig terjedt, hogy a budapestiek felkeresték Karácsony Gergelyt is, hogy segítsen nekik, ugyanis többen vannak, akiknek nem alakult ki immunitás a második dózist követően sem. Pár nappal ezelőtt ennek kapcsán azt írtuk, hogy tizenkilencezer ingyenes antitesttesztet biztosít a fővárosi önkormányzat a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjének mérésére.

Antitestek mérése

Az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatos, széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének megismerését.

A szűrés a kerületekben zajlik

A felajánlott 19 ezer tesztből 18 ezernél a mintavételek a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben történnek. Ehhez megkapják a teszteket, illetve a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja.

Kimutatják az ellenanyagot

A teszttel meg lehet határozni a vérben lévő koronavírus-specifikus IgG típusú antitestek mennyiségét. A teszt nem tudja ugyan komplexen vizsgálni a teljes immunrendszer védekezésben betöltött szerepét a koronavírussal szemben, de a fertőzésre vagy védőoltásra válaszreakcióként keletkező ellenanyagok kimutatására jól használható.

A 2. oltás után két héttel jelentkezhetnek a tesztre

A Fővárosi Önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes immunválasz a második oltás utáni második hetet követően mérhető, így fontos, hogy a tesztre lehetőleg csak ezután jelentkezzenek a résztvevők.

Ismételt védőoltás

Azoknál, akiknél az antitestes védettség hiánya feltételezhető, a megoldást az ismételt védőoltások jelenthetik, illetve esetükben továbbra is szükség van a járványvédelmi megelőző szabályok – maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés – betartására.

Regisztrálni kell a tesztre

A fővárosi tesztelés első állomása a Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton lesz július 5-9. között, amire a jövő hét második felétől lehet regisztrálni. A kerületi szakrendelőkben várhatóan július végéig vehetnek részt a szűrésen a jelentkezők.

Vénás vérvétel

A vizsgálatok minden esetben önkéntesek, a vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, amelyet az infekciókontroll szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. A Főpolgármesteri Hivatal azt kérte, azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyeknél a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott, kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Sinopharm – Forrás: MTI/Rosta Tibor