Érdemes rendszeresen átnézni a pályázatokat, mert több is ingyenpénzt kínál, vagyis olyan forrásokat, amit soha sem kell visszafizetni. A 2021 januárjától megnyílt 2021-2027 közötti fejlesztési időszak minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt Magyarország számára, mintegy 51,3 milliárd eurót, vagyis 10 ezer milliárd forintot. A  jó hír az agglomerációban vállalkozók számára, hogy az új forrásokból sokan részesedhetnek. Vegyük sorra az aktuális pénzcsináló lehetőségeket.

Könnyebben juthatsz pénzhez

Az új pénzügyi ciklusban kiemelt helyen áll a hazai vállalkozások fejlesztése és korábbi támogatási forrásokhoz juttatása. A várható tömegpályázatok esetében könnyebb lesz a pályázás és egyszerűsödik a pályázati rendszer. Az elmúlt évekhez képest nagyobb támogatási forrásokhoz juthatnak Pest megyei és a Budapesti pályázók is, elsősorban hazai források kiegészítésével.

Kisvállalkozások előnyben

Az új ciklusban a hazai gazdaság gerincét alkotó kis,-és középvállalkozások (KKV-k) támogatása kap kiemelt hangsúlyt, a források a különböző méretű cégek versenyképességét biztosítják.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ingyenpénzek

A támogatás nagy része vissza nem térítendő támogatás, vagyis ingyenpénz de ez évtől nagyobb hangsúlyt kapnak a visszatérítendő, és adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatások.

70%-ot nem kell visszafizetned

Már előminősítési szakaszába lépett a kormányzati fejlesztések új kiemelt ágazatát támogató „Divat és dizájnipari mikro- , kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása” című pályázat” (VEKOP-1.2.7-20). A Budapest és környéki és a Covid-időben igen csak karcsúsodó divat- és dizájnipar szereplői által várva várt pályázat 70%-os, vissza nem térítendő támogatást nyújt a pályázati kritériumoknak megfelelő pályázók számára. 

100 millió forint

A pályázat nagy vesztesei a KATÁ-s egyéni vállalkozók, akik ugyan ezen még pályázhattak, a VEKOP-ban már viszont nem jutnak lehetőséghez. Az előminősítésen átjutott pályázók 2021. március 31.-ig nyújthatják be, az akár 100 millió forint támogatási összeget is elérhető pályázataikat.

Folytatódik a sikerpályázat

2021. február 15-én indul az elmúlt évek nagysikerű építőipari pályázata az Építő program „ötödik évada” az Építő-5 program. A pályázaton az idén a több mint 10 foglalkoztatottal működő építőipari vállalkozásokon kívül, az idén lehetőséget kapnak az 1-9 főt foglakoztató  tervezőipari vállalkozások is. 

Sietni kell az ingyenpénzért

A 8-50 milliós nagyságrendű, vissza nem térítendő támogatás technológiai korszerűsítésre, hatékonyság növelésre, gépbeszerzésre, szoftverekre, technológia fejlesztésre vehető igénybe. A fővárosi és Pest megyei vállalkozások számára is használható pályázat, várhatóan kérész életű, hiszen csak 2021. március 05.-ig lesz nyitva vagy addig, amíg a pályázat kiírója be nem szünteti.

150 milliót is elhozhatsz a cégednek

2021. február 1-től elérhető a „Munkaerő-intenzitást növelő program – Innovatív munkahelyek, képzett munkaerő biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozásoknál” című pályázat. A KKV-k intenzív kapacitásbővítésére és technológiai fejlesztésére kiírt, elsősorban eszközbeszerzésre, ingatlan beruházásra és a foglalkoztatás megkönnyítésére  felhasználható, vissza nem térítendő támogatásra budapesti, és Pest megyei székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozások is pályázhatnak, maximum 150 millió forint összegig.

Eszközbeszerzésre is adnak pénzt

Az elmúlt év novemberében hirdette meg a Pénzügyminisztérium a „Mikro-, kis- és középvállalkozások eszközbeszerzésének támogatása és telephelyfeltételeinek javítása a Pest megye kedvezményezett besorolású Ceglédi, Nagykátai, Nagykőrösi és Szobi járásaiban (PM_KOMPLEX_KKV_2020)” című pályázati kiírást. A pályázatra azok a vállalkozások nyújthatják be pályázataikat, akiknek székhelye vagy legalább bérelt telephelye van a nevesített járásokban. A pályázaton mind a négy járásból lehet pályázni 1,5 – 25 millió Ft támogatási összegű kisléptékű beruházásra, míg a nagyberuházásra csak a Ceglédi, a Nagykátai, és a Nagykőrösi járás területéről lehet 25-120 millió Ft értékben. A támogatási kérelmeket 2021. február 17. (szerda) 8.00 órától nyújthatják be a pályázók a Magyar Államkincstár weboldalán az erre a pályázati célra létrehozott pályázati felületen.

Emeljük a tétet, 630 millió forint is megszerezhető

Nagy várakozás övezi a márciusra beharangozott VINOP 1.2.1.- 21. A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című pályázatot, amelyre a budapestiek ugyan nem, de az agglomeráció és a Pest megyei vállalkozások viszont pályázhatnak. A pályázaton minimum 10 millió Ft maximum 629,3 millió Ft támogatási összeg nyerhető el.

70%-os támogatás

A 3000 támogatottra tervezett, 70%-os támogatási intenzitású pályázaton, többek között technológiafejlesztésre, technológiai kapacitások bővítésére vállalkozói tevékenység végzésével összefüggő infrastrukturális és ingatlan beruházásra lehet pályázni. Azok a KKV-k pályázhatnak, akik rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel, éves átlagos statisztikai állományi létszámal a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 3 fő foglalkoztatottjuk volt és Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek.

Kiemelt kép: illusztráció