A szerda esti A-Híd VasasPlaket-Crvena Zvezda Eurokupa-nyolcaddöntő előtt a Vasas Sport Club csendes gyertyagyújtást szervezett a napokban elhunyt olimpiai bajnok legenda, Dr. Csapó Gábor emlékére a Komjádi-uszoda előtt.

Közösen gyújtottak gyertyát a sportolók és a szurkolók

A Komjádi-uszoda elé helyezték ki Csapó Gábor fotóját, ami előtt megemlékezést tartottak a minap. A sort a magyar és a szerb csapat nyitotta, utána pedig a meccsre érkező érdeklődők, szurkolók, a Vasas -és a vízilabdacsalád tagjai folytatták. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A vezetők is megemlékeztek

Közösen gyújtottak mécsest az érintett sportszervezetek vezetői: a Magyar Olimpiai Bizottság részéről Gyulay Zsolt elnök, Fábián László főtitkár és Vári Attila elnökségi tag, a sportért felelős államtitkárságot Berkó Lajos kabinetfőnök, a Magyar Vízilabda Szövetséget Madaras Norbert elnök, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központot Dala Tamás képviselte, a Vasas SC nevében pedig Markovits László klubelnök és Faragó Tamás vízilabdalegenda emlékezett. Ahogy Vajtai Katalin, Csapó Gábor özvegye is részt vett az megemlékezésen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szerdán gyújtottak gyertyákat a legenda emlékére

Forrás: Vasas SC Facebook-oldala

December közepén vesznek tőle végső búcsút

A Vasas SC Facebook-oldalán azt írja, hogy a család tájékoztatása szerint Dr. Csapó Gábor temetésére 2022. december 14-én, 14 órakor kerül sor a Farkasréti temetőben.

72 éves korában hunyt el

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, novemberben hunyt el Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A legendát az egész ország gyászolja.

Olimpiai aranyérmes volt

Csapó Gábor 1970-ben került a válogatottba, 1973-ban a belgrádi világbajnokságon győztes csapat egyik legjobbja volt. Pályafutásának csúcsát az aranyéremmel zárult 1976-os montreali olimpia jelentette, de tagja volt az 1980-as moszkvai olimpián harmadik helyezett együttesnek is.

A válogatott alapembere volt

Szerepelt a Bécsben (1974) és Jönköpingben (1977) Eb-nyertes válogatottban is. Éremgyűjteményét három világbajnoki (1975, 1978, 1982) és egy Eb-ezüstérem (1983) egészíti ki. A magyar válogatottban 1970-től 1983-ig 272 alkalommal játszott.

Egyetemről a világbajnokságra

1970-ben Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó hívására került a magyar válogatottba. A rendkívül jó fizikai adottságokkal rendelkező, kiválóan úszó újonc nemsokára főszereplővé lépett elő. 1973-ban a belgrádi világbajnokságon győztes vízilabda válogatott „csodafegyvere” lett, amikor a szovjetek elleni sorsdöntő mérkőzésen ötből három gólt lőtt.

Több helyen volt edző

Az aktív sportolást 1986-ban fejezte be. A válogatottól egy 1993-ban lejátszott világválogatott elleni mérkőzésen vonult vissza. 2000-ben beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Visszavonulása után 1990-ig a Syracusa Palermo, majd 1992-től 1993-ig a Vasas vezetőedzője volt.

Mindig jó kedve volt

Sokáig jogászként dolgozott, de az utolsó két évtizedben már sokkal kevesebbet láttuk az uszodában – a Hélia szállóban viszont bármikor meg lehetett találni, ahol a szaunában vagy a kártyaasztalnál bárkivel szívesen beszélgetett bármiről, így vízilabdáról és futballról is; igazi egyéniség volt, karakteres véleménnyel és elronthatatlan jókedéllyel.

Meghatározó alakja volt a sportágnak

„Egy újabb legendát veszítettünk el, aki nem csupán azokban a csapatokban számított kiemelkedő játékosnak, amelyekben játszott, de aki egyéniségével, tudásával, karizmájával meghatározó módon formálta is a sportágat. Ő egyike azoknak, akik miatt a magyar vízilabda azt a súlyt képviselheti a magyar sportban, sőt, a világ sportjában, amit képvisel, hogy folyamatosan a legjobbak közé tartozik, hogy megkerülhetetlen tényező” – mondta a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke, Madaras Norbert.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A megemlékezés – Forrás: Vasas SC Facebook-oldala