Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos korábban arra kérte a lakosságot, ne hozzon senki átgondolatlan döntést húsvétkor sem, élő állat vásárlása előtt mindenki mérlegelje a körülményeit és a lehetőségeit. Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi-, Elemző és Módszertani Központja pedig felhívja arra hívja figyelmet, hogy állatot nem szabad ajándékba adni, így húsvétkor nyulat sem.

Állatot tartani felelősség

Húsvétkor sokan gondolják úgy, hogy az ünnep varázsát egy élő állattal, nevezetesen egy nyúllal teszik színesebbé, de bármennyire csalogatónak tűnik az ötlet, ne felejtsük el: állatot tartani felelősség! – figyelmeztetett a kormánybiztos titkársága az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogszabályi kötelezettségek

Hangsúlyozták: élő állatot tartani rengeteg örömöt és felejthetetlen pillanatot rejt magában, de az állattartásnak vannak írott és íratlan szabályai, a gazdák felelőssége és feladata megteremteni az állat számára a legjobb körülményeket és maradéktalanul betartani a jogszabályi kötelezettségeket is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Állatvédelmi törvény

Az állatvédelmi törvényünk szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, ez arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket kell biztosítania, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságoknak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti – írták.

Impulzusvásárlás

Úgy fogalmaztak: bármennyire a jó szándék vezérel valakit, sosem késő belátni, hogy az adott élethelyzetben nem tudjuk hiánytalanul vállalni az állattartással kapcsolatos teendőket. Húsvét alkalmából egy nyúl beszerzése a legtöbb esetben csak impulzusvásárlás; ne hozzunk olyan felelőtlen döntést, amelynek következménye, hogy az élő állat sorsa, további gondozása veszélybe kerül, mert lelkesedésünk alábbhagyott! – kérték.

Anyagi vonzat

Hozzáfűzték: egy nyúl akár egy évtizedig is elélhet, így szükséges megfontolni azt is, hogy hűségesek tudunk-e maradni az állathoz hosszú éveken keresztül. Továbbá az állattartás nem csak időt, elszántságot, türelmet és gondoskodást igényel, hanem gondolni kell az anyagi vonzatokra is, például a takarmányozásra, a táplálásra, a váratlan állatorvosi költségekre.

Nyuszisimogatás

Kitértek arra, hogy számos hazai állatkert, civil szervezet kínál alternatív lehetőségeket, így például nyuszisimogatást és etetést, vagy jelképes örökbefogadást.

Bűncselekmény

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője egyébként beszélt arról, hogy ebben az időszakban sajnos sokan, pár napnyi gondolkodás után megválnak az ajándékba kapott, vagy felelőtlenül vásárolt állattól, ez pedig nem csak etikátlan, de bűncselekmény is. Hiszen aki gerinces állatát elűzi, elhagyja, kiteszi, akár 2 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Itt a lista! Ezekbe a bankokba érdemes tenned a pénzed, ha azt akarod, hogy kamatozzon is valamit

Kiemelt kép: Illusztráció