Fürjes Balázs Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár azt kérdezi Karácsony Gergelytől, hogy volt-e konzultáció a kerékbilincselésről? A Fővárosi Közgyűlés javaslata szerint újra bevezetnék azt, amit Tarlós megszüntetett.

Az államtitkár ezt írja a közösségi oldalán“Kerékbilincs: Tarlós kivezette, Karácsony bevezeti. Idén újra bilincselnek a fővárosi költségvetés javaslata szerint. Ez a legrosszabb helyeken elszállítás helyett órákra rögzíti a forgalmi akadályt, a szabálytalanul parkoló autót. Ezért is szűnt meg 2018-ban. Volt erről konzultáció?”- teszi fel a kérdést Twitter üzenetében Fürjes Balázs a főpolgármesternek. 

A főváros költségvetési tervében az szerepel, hogy a kerékbilincselés ismételt bevezetésétől éves szinten 15 millió forint többletbevételre számítanak.

Társadalmilag káros

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Facebook-oldalán azt írta, a szabálytalanul várakozó autók közül a tömegközlekedést akadályozó járművek a legkárosabbak társadalmilag. A kerékbilincselés újbóli bevezetése épp ezen, a város számára legégetőbb szabálysértési problémán semmit sem segít, hisz kerékbilincset csak olyan autóknál lehetne alkalmazni, amelyek a forgalmat nem akadályozzák – olyankor pedig a bírságolás is elegendő eszköz – fejtette ki.

Vitézy Dávid szerint a kerékbilincselés újbóli bevezetése helyett a kék lámpás, a forgalmat akadályozó autókat soron kívül elszállítani képes járművek számának növelése lenne indokolt.

Paradigmaváltás

A Vezes.hu adataiból az derült ki, hogy 2019 elején, hogy szinte teljesen felhagyott Budapesten a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága a kerékbilincseléssel. 2018-ban mindössze 84 alkalommal szereltek fel kerékbilincset szabálytalanul parkoló autókra, szemben a 2017-es 2979 alkalommal. Ez nagyjából 97 százalékos csökkenés.

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága szerint paradigmaváltás történt, és hangsúlyos lett a járműelszállítás: 2018-ban 2680 alkalommal szállítottak el szabálytalanul várakozó járművet a 2017-es 2381 alkalommal szemben.

Február végén tárgyalnak róla

A Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott 2020-as összevont budapesti költségvetést a február 26-i ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. A budapest.hu-n olvasható javaslat a közhatalmi bevételek között említi, hogy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság által “ellátott kerékbilincselési tevékenység ismételt bevezetése éves szinten 15 millió forint összegben emeli a bevételi tervet”.

Kiemelt kép: illusztráció