Rettegnek a kutyások Budapesten, ugyanis több kerületben is a négylábúak életére törtek. Halálos méreggel átitatott élelmiszereket szórtak szét több helyen is, a problémát a rendőrség és a kutyás társadalom is nagyon komolyan veszi, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elkerüljék a tragédiákat.

Facebook-csoport

A kutyás társadalom egy Facebook-csoportba tömörülve igyekszik megosztani az információkat, amikkel figyelmeztetni tudják a gazdi-társakat a veszélyre. A Metropol pedig most összeszedte, hogy az elmúlt pár hónapban, a főváros mely helyszínein próbáltak a sötét lelkű emberek az ebek életére törni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Patkányméreg a 9. és 19. kerületben

A 9. kerületben, a Ferenc téren, valamint a Nehru parton is patkányméregre hasonlító törmeléket találtak a kutyások. A Ferenc téri esettel kapcsolatban a rendőrség is nyomoz, ismeretlen elkövető ellen. Patkányméregnek kinéző kupacot a 19. kerületben is találtak, a helyi gazdik azt mondják a kiserdőben fedezték fel a gyanús anyagot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mérgezett csontok a 10. kerületben

Kőbányán, a Harmat utcában két húsos csontot találtak, amik méreggyanús anyagokkal voltak teletömve, számolt be róla a portál.

Szögeskolbász és fagyálló a 18. kerületben

A 18. kerületben két szörnyű eset is történt az elmúlt néhány hétben. Az egyik állatkínzó szögekkel telerakott kolbászdarabokat szórt szét a Péterhalmi erdőben, a második eset során pedig fagyállóval átitatott húsdarabokat dobtak el egy ház udvarában. Az utóbbi történet tragédiával zárult, az ott élő család kutyája, Luca sajnos elpusztult miután megette az ételt.

Mérgezés a Margit-szigeten

A Margit-szigeten az utóbbi időszakban több tucat kutyus lett rosszul, a lapnak az egyik megmérgezett eb gazdája, Adrienn árulta el, a négylábút megvizsgálták, ami igazolta, hogy mérgezés történ.

Óbudán is megjelent a méreg

Az óbudai ebek is veszélyben vannak, az Ágoston utcában rózsaszín méregszínű anyaggal átitatott jutalomfalatokat szórtak szét, a békásmegyeri futtatóban pedig két kis tacskó is meghalt, miután felették az ott szétszórt mérget.

Penészes dió is okozhat bajt

Bár ez nem emberi gonoszság, de sajnos a fáról lepotyogó penészes dió is okozhat bajt, éppen ezért nagyon fontos, hogy a kutyások odafigyeljenek az állataikra, és ne engedjék nekik, hogy mindenfélét felszedjenek a földről, ugyanis könnyedén tragédiával végződhet a figyelmetlenség. A penészes dió akár az állat halálát is okozhatja, hiszen mérgező a számára.

Azonnal orvoshoz kell vinni

A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet. Aki ilyen tüneteket észlel a kutyáján, azonnal forduljon állatorvoshoz.

A legjobb a megelőzés

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai arra kérnek mindenkit, különösen figyeljen oda a kutyákra, aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diókat. Az Alpha-Vet Állatkórház pedig egy sokkoló adatról számolt be Facebook-bejegyzésében.

Majdnem azonos tünetek

E szerint naponta átlagosan három kutya érkezik hozzájuk diómérgezés miatt. Egy másik intézmény, a FeliCaVet Állatkórház pedig úgy látja, sok gazda összekeveri a mérgezéses tüneteket az epilepsziával, ugyanis nagyon hasonlóak a tünetek.

Szinte azonnal jelentkeznek a tünetek

A diómérgezés jellemzően remegéssel, tikkeléssel, inkoordinált járással, görcsökkel kísért tüneteket mutatnak a kutyák, amelyek a méreganyag felvételét követő 30 percen belül jelentkeznek. Ritkán, de az is előfordul, hogy órákkal később kerül ilyen állapotba egy-egy kutya.

Sok tényezőtől függ a kórlefolyás

A tüneti súlyosság és a kórjóslat persze nagyban függ attól, hogy mennyi mérget evett meg az adott kutya, valamint a penész toxintermelő képességétől. A terápia minden esetben tüneti, ugyanis speciális kezelés nincs.

Az sem jobb, ha egészben nyeli le

Enyhe tünetek esetén görcsoldás és infúziós kezelés, súlyos esetben gyomormosás és akár egy hosszantartó mesterséges kóma fenntartása is szükséges lehet. Ráadásul az sem jó, ha kedvencünk egészben nyeli le a diót.

Könnyen halállal végződhet

Ilyenkor ugyanis elakadhat, ennek pedig teljes bélelzáródás lehet a kovetkezménye. Ez közvetlen életveszélyes állapotot is eredményezhet, s kezeletlen esetekben akár akár a kutya pusztulásával is járhat egy ilyen eset.

Így lehet megelőzni

A diómérgezés megelőzésére a legjobb, ha nem hagyjuk, hogy kutyánk tavaly lehullot diót szedegessen. Érdemes ellenőrizni a kertet és az udvart, majd onnan eltüntetni a penészes dolgokat. De a legegyszerűbb megtanítani őt arra, hogy csak a gazdától fogadhat el ételt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

„A feje imbolygott, remegett, majd álló helyében eldőlt” – Infúzióra került egy újabb kutya a Margitszigeti séta után, csoda hogy túlélte a mérgezést

Kiemelt kép: Illusztráció