Hiába várták Őrbottyánban, hogy végre elinduljon a várva-várt iskolaépítés, amit a kampányban Rétvári Bence, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is megígért, most Lázár János építési és beruházási miniszter szóhasználatával élve „kukába került” ez a projekt, így mégsem épül iskola Őrbottyánban. Ugyanez történt Szadán is és több fontos közlekedési beruházással.

Választási ígéret

„Őrbottyánban baby boom van, ezért egy új, 24 tantermes iskolát építünk. Az első tervek már elkészültek, a mérnökök dolgoznak. Előre megyünk, nem hátra!” – írta a közösségi oldalán a kampányban Rétvári Bence a térségben végül megválasztott kormánypárti országgyűlési képviselő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háború és rezsicsökkentés

A településen a polgármester, Szabó István Ferenc közölte a rossz hírt. Mint fogalmazott: „A Kormány a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések következményeként, felülvizsgálat céljából felfüggesztette a nem kivitelezési szakaszban levő állami beruházásokat.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Felfüggesztett iskolafejlesztés

Az őrbottyáni polgármester hozzáteszi: „Sajnálatos módon a felfüggesztés az Őrbottyánban épülő új, 24 osztályos iskola tervezésére, kivitelezésére is vonatkozik. A döntést megerősítette dr. Verebélyi Ákos tankerületi igazgató úr. Reméljük, hogy a felülvizsgálat után az őrbottyáni iskolaépítés kedvező elbírálásban részesül.” – teszi hozzá bátortalanul a polgármester.

Szadán is kukába került az iskola bővítése

Lényegében ugyanez történt az Észak-pesti agglomeráció másik településén, Szadán is. Ott is a kampányban beígért iskolabővítést kukázták. Szada polgármestere augusztus 8-án kapta meg a BMSK levelét, amelyben értesítik a település önkormányzatát, hogy nem épül új 8 tantermes általános iskola és B típusú tornaterem Szadán, a kormány ugyanis leállította a beruházást.

Hatalmas veszteség

Ahogy azt a falu honlapján írják: „Az új tanintézmény építésének leállítása Szada Nagyközség számára hatalmas veszteség. A település nagyon várta az új iskola építésének elkezdését, hiszen a szadai intézmények – többek között az iskola leterheltsége, az utóbbi időben a betelepülő lakosság robbanásszerű növekedése miatt elképesztő méreteket ölt.” Hozzátették: „Szada Nagyközség Önkormányzata a beruházás jövőjével kapcsolatban még megközelítő információkkal sem rendelkezik.”

Kukába került beruházások

Tegnap írtunk arról, hogy Lázár János országépítési miniszter egy hétvégi tihanyi rendezvényen egymás után sorolta a kifejezése szerint „kukába került” beruházásokat. Ezek között két olyan nagyberuházás is szerepelt, amely alapvető fontosságú Budapest és környékének, sőt az ország lakosságának is.

Hiába a régi ígéret, senkit sem érdekel

Lázár bejelentette, hogy kuka az M100-as út építése. Ez lett volna az M0-ás körgyűrű nyugati szakasza. Ez az út kötötte volna össze az M1-es autópályát Esztergommal. Ezt még 2013-ban Orbán Viktor nyilvánosan ígérte meg a Suzuki elnökének.

Kuka az M1-es hatsávosítása is

A miniszter azt is elmondta, hogy szintén kukába dobták az M1-es autópálya hatsávosítását Budapest és Bicske között. Mint fogalmazott, a leállított beruházások kapcsán egy kapavágás sem lesz 2024-25 előtt.

Nem véglegesen állították le

A miniszter kijelentéséből kiindulva a most kukázott projektek érintettjei reménykedhetnek, hogy a 2026-os, soron következő választási kampányban majd elkezdődnek ezek a beruházások és az érintett politikusok elmondhatják: megígértük, teljesítjük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

260 beruházást függesztenek fel

Az eddigi információk szerint leállították Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bródy Sándor utcai projektjét. Az Országos Onkológiai Intézet Onko-Diagnosztikai Központ beruházás tervezése és kivitelezése is elmarad. Nem lesz pénz a Testnevelési Egyetem újabb, 100 milliárdos fejlesztésére sem. Lázár János azt is mondta Tihanyban, hogy 260 beruházás jutott erre a sorra, mert az orosz-ukrán háború és a magas rezsiárak miatt spórolnia kell az országnak.

Kiemelt kép: Rétvári Bence és Lázár János – BPK-montázs