A kormány a gáz és az áram után a víz, valamint a csatornadíj esetében is meghatározhatja, hogy mekkora fogyasztásig lehetséges a rezsicsökkentett kedvezményt érvényesíteni.

Jövőre léphet életbe

A Portfolio a HVG360 cikkére hivatkozva azt írja, hogy a változás jövőre, 2024 januárjától léphet majd életbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előre egyeztetett

Mint írják a gáz és a villany módosított rezsicsökkentetési rendszeréhez hasonlóan is csak egy előre egyeztetett fogyasztási mennyiségig járna a rezsicsökkentett ár a lakossági fogyasztóknak. A cégek esetén várhatón piaci árat kellene majd fizetni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több mint 20 ezer fogyasztási helyre érkezik áprilistól rögzített áron az áram

A korábbi változó tarifáikról fix árakra váltás iránti igényüket egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek jelezhették áramkereskedőiknél február végéig; az Energiaügyi Minisztérium (EM) által felkínált lehetőség az összesített adatok szerint végül mintegy 1200 jogosult számára jelent könnyebbséget összesen több mint 20 ezer fogyasztási helyen – közölte az EM még pénteken.

Fix áras lehetőség

A tájékoztatás szerint a regisztrált intézmények kiadásai így a gázszolgáltatás után áprilistól kiszámítható szinten alakulnak a villamos energia ellátásban is. A kormány a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét elsőként a földgázszolgáltatásban nyitotta meg. A több mint 1100 befogadott kérelem alapján már március eleje óta összesen mintegy 8400 fogyasztási helyen élvezhetik a rögzített árú gázszolgáltatás előnyeit. A megoldás a következő gázév kezdetéig, szeptember végéig teremt biztonságos kereteket az intézmények számára – közölte a tárca.

Február végéig lehetett nyilatkozni

A bevált gyakorlatot az EM az önkormányzati szövetségek felvetése alapján terjesztette ki az áramellátásra is. Az igénybevételről február végéig nyilatkozhattak az érintettek, összesen mintegy 1200 jogosult üzleti partner élt a lehetőséggel.

2023 év vége

A villamos energia esetében a gázév időtartamától függetleníthető fix áras időszak 2023 végéig tart. Az intézmények április elsejétől kilenc teljes hónapon át több mint 20 ezer fogyasztási helyen jutnak majd az újonnan rögzített árakon áramhoz.

Segítség a háztartásoknak

Kiemelték: a kormány a magyar családok számára az átlagfogyasztásig egész évben biztosítja a rezsivédelmet. A háztartások ennek köszönhetően Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait fizetik. Az Energiaügyi Minisztérium megalakulása óta azon dolgozik, hogy a szankciós energiaválság hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat.

Kiszámíthatóság

Az energiaárak rögzítése kiszámítható szinten tartja az intézményi felhasználók költségeit, megkönnyíti gazdálkodásukat, tartósan garantálhatja zavartalan működésüket – olvasható a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels